Băsescu: Avem funcţionari care au sabotat ani de zile implementarea sistemelor informatice

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la BNR, că sunt funcţionari care au "sabotat" ani de zile implementarea sistemelor informatice, pentru că ei cred că numai cu hârtia şi creionul pus după ureche şi cu o faţă acră pot sta.

26 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Avem funcţionari care au sabotat ani de zile implementarea sistemelor informatice

Băsescu: Avem funcţionari care au sabotat ani de zile implementarea sistemelor informatice (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Avem funcţionari care au sabotat de ani de zile implementarea sistemelor informatice, pentru că ei cred că numai cu hârtia şi creionul pus după ureche şi cu o faţă acră pot sta şi ei trebuie să stea la contactul cu cetăţeanul. Informatizarea şi deschiderea informatizării către public, către firme, accesul la informaţie al cetăţeanului şi al firmelor este fundamental în modernizarea statului", a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că, de regulă, infrastructura se referă la autostrăzi şi la căi ferate.

"Infrastructura de comunicaţii, infrastructura de transmisie de date este cel puţin la fel de importantă. În România, despre care spunem că de fapt refuză să se modernizeze, suntem fiecare cu propria lui infrastrucută de transmisie de date. Transelectrica o are pe a ei, calea ferată pe a ei, Ministerul Transporturilor pe a lui, Ministerul Sănătăţii pe a lui. Şi uite aşa am construit infrastructuri pe care nimeni nu vrea să le pună cap la cap şi care sunt utilizate la capacităţi de 2,6,8, 10%, iar noi suntem în situaţia la care cetăţeanul nu are acces la informaţie, suntem în situaţia în care firmele nu au acces la informaţii, suntem în situaţia în care, datorită separării în interiorul unor instituţii centrale, ca Ministerul Muncii, nu avem puse la un loc datele să putem şti că domnul X, cu următorul CNP, îl găsesc că ia şi venitul minim garantat şi ajutorul de şomaj, îl găsesc că ia şi indemnizaţie de concediu. Şi uite, când intru la ANAF, constat că are trei case şi patru maşini", a adăugat şeful statului.

Preşedinţia a anunţat că, joi, la ora 14.00, va avea loc la Palatul Cotroceni o întâlnire de lucru a preşedintelui Traian Băsescu, cu primul-ministru Emil Boc şi cu miniştri ai Guvernului cu responsabilităţi în implementarea Hotărârii CSAT nr.71/2010 privind unele măsuri necesare operaţionalizării şi dezvoltării sistemelor naţionale informatice specifice.

Scopul Hotărârii CSAT este acela de a determina instituţiile publice şi administraţia publică centrală şi locală să-şi constituie sisteme informatice şi să asigure servicii on-line de informare şi de plată a obligaţiilor fiscale ale contribuabililor, în scopul diminuării interacţiunii directe a cetăţenilor şi a agenţilor economici cu funcţionarii publici, precizează sursa citată.

Precedenta întâlnire de lucru pe această temă, prezidată de preşedintele Traian Băsescu, a avut loc în 19 octombrie, la Palatul Cotroceni.

Printre miniştrii care au participat la întâlnirea din octombrie s-au aflat Gheorghe Ialomiţianu, Anca Boagiu şi Valerian Vreme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici