Băsescu: Cer românilor să nu meargă la referendum dacă în Constituţie nu se respectă cel din 2009

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1TV, că dacă în Constituţia modificată nu se va respecta rezultatul referendumului din 2009 privind Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi, atunci va cere românilor să nu meargă la referendumul de validare.

1130 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Cer românilor să nu meargă la referendum dacă în Constituţie nu se respectă cel din 2009

Băsescu: Cer românilor să nu meargă la referendum dacă în Constituţie nu se respectă cel din 2009

"Dacă nu se respectă, eu voi fi unul dintre cei care îi vor îndemna pe români să nu se ducă la vot", a afirmat Băsescu la B1TV.

El a spus că altfel ar însemna ca personal să se dezică de referendumul din 2009 pe care el l-a iniţiat şi a adăugat că oricum nu crede că românii vor accepta să voteze o lege fundamentală fără Parlament unicameral cu 300 de parlamentari.

Băsescu a argumentat şi că modificarea Constituţiei trebuie să fie făcută din motive corespunzătoare, nefiind "justificată" o revizuire "doar pentru ca la Consiliul European să meargă premierul" şi să nu mai meargă preşedintele sau pentru a se introduce şi regiunea ca unitate administrativă.

Preşedintele a spus şi că nu crede că legea privind modificarea Constituţiei va trece de Curtea Constituţională fără aplicarea referendumului din 2009, deoarece Curtea va trebui să ţină cont de articolul 2 şi articolul 95 din actuala Lege fundamentală, potrivit cărora voinţa poporului este suverană, iar respectarea rezultatelor referendumului este obligatorie.

Băsescu a reiterat că proiectul de modificare a Constituţiei iniţiat de Guvernul Boc în 2010 şi pe care Preşedinţia l-a preluat şi susţinut în 2011 răspunde cerinţelor privind modernizarea şi revizuirea legii fundamentale, iar acesta ar trebui să fie punct de plecare în acest sens şi în prezent.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici