Chiuariu: Modificarea Constituţiei să introducă şi posibilitatea de recurs la hotărârile Curţii Constituţionale

Liberalul Tudor Chiuariu, preşedintele Comisiei juridice a Senatului, a declarat, luni, că propune ca la modificarea legii fundamentale să se aibă în vedere şi introducerea posibilităţii de recurs la hotărârile Curţii Constituţionale.

506 afișări
Imaginea articolului Chiuariu: Modificarea Constituţiei să introducă şi posibilitatea de recurs la hotărârile Curţii Constituţionale

Chiuariu: Modificarea Constituţiei să introducă şi posibilitatea de recurs la hotărârile Curţii Constituţionale (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"Una dintre propunerile mele este să nu mai avem la Curtea Constituţională o singură etapă jurisdicţională. Cred că e bine să avem o procedură de recurs şi să avem o judecată în primă instanţă şi una în recurs, pentru că astfel se pot evita erori care s-au făcut şi pe care nu aş vrea să le mai amintesc aici", a afirmat senatorul PNL, la o dezbatere organizată la Parlament.

El a spus că nu ar mai trebui ca fiecare conflict politic dintre autorităţile statului să fie arbitrat şi tranşat de Curtea Constituţională.

"E bine să ne gândim dacă vrem în continuare ca orice conflict politic dintre autorităţile statului să fie arbitrat şi tranşat de CC sau putem crea prin actuala Constituţie un sistem politic mai consensual care îşi rezolvă singur, în interior, prin dialog şi persuasiune, disensiunile", a susţinut Chiuariu.

Senatorul liberal a spus că trebuie găsite soluţii pentru asigurarea că membrii CC sunt "competenţi şi independenţi", în condiţiile în care în ultimii ani "reprezentantul uneia dintre instituţiile fundamentale ale statului a uitat că trebuie să fie arbitru, mediator, ci a devenit jucător şi aruncă cu mingea şi spre Curtea Constituţională".

De asemenea, el a menţionat că nu împărtăşeşte opinia unora dintre colegii săi din USL privind desfiinţarea CC şi mutarea acesteia ca secţie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

"Mi se par uşor deplasate propunerile de a lua atribuţiile şi a le muta la Înalta Curte", a spus Chiuariu, arătând că ar trebui ca instituţia să rămână în afara sistemului statului.

Chiuariu a amintit că şi puterea judecătorească poate uneori încălca Constituţia, amintind de situaţia în care judecătorii îşi stabileau singuri salariile prin interpretarea legii şi de hotărârea luată de Curtea Constituţională care a clarificat problema.

Chiuariu a spus că trebuie găsite soluţii pentru asigurarea că membrii CC sunt "competenţi şi independenţi", în condiţiile în care în ultimii ani "reprezentantul uneia dintre instituţiile fundamentale ale statului a uitat că trebuie să fie arbitru, mediator, ci a devenit jucător şi aruncă cu mingea şi spre Curtea Constituţională".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici