Băsescu: Clasa politică este o piedică în calea modernizării României

Clasa politică "face rău României", fiind "cea mai mare piedică în calea modernizării", a declarat preşedintele român Traian Băsescu într-un interviu acordat cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.

14 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Clasa politică este o piedică în calea modernizării României

Băsescu: Clasa politică este o piedică în calea modernizării României (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Clasa politică din România reprezintă cea mai mare piedică în calea modernizării României. Din cauza refuzului Parlamentului de a se adapta realităţii româneşti, organizez referendumul", a explicat Băsescu.

Promiţând că va continua lupta împotriva practicilor şi structurilor nedemocratice, Traian Băsescu a afirmat că românii au de ales "între corupţie şi lupta pentru o Românie modernă şi europeană". "Nu doresc să obţin un al doilea mandat de preşedinte într-o ţară care respinge modernizarea. Dacă nu aş avea niciun ţel, nici nu ar trebui să mă prezint la alegeri. Pentru ce? Pentru maşina de serviciu sau pentru onoruri? Nu, chiar nu", a spus el.

Băsescu a recunoscut că este considerat un preşedinte conflictual, dar a subliniat că îl succede în funcţie, pe de o parte, pe Ion Iliescu, ale cărui mandate au fost "foarte liniştite", motiv pentru care în acea perioadă s-a intensificat fenomenul corupţiei, şi, pe de altă parte, pe Emil Constantinescu, un preşedinte care s-a recunoscut învins de structuri.

Referindu-se la persoanele care au acaparat puterea abuziv, preşedintele român a amintit despre cei "care în timpul regimului Iliescu s-au îmbogăţit de pe urma privatizărilor şi care au cumpărat trusturi de presă prin intermediul cărora încearcă să influenţeze decizii politice şi economice, fără a avea însă legitimitate politică".

El recunoaşte că preşedintele României nu dispune de foarte multe mijloace pentru a combate acest tip de practici nedemocratice. "Lucrurile se pot face numai prin intermediul cuvintelor. Sistemul creat de Iliescu nu acceptă aceste lucruri şi face tot posibilul să scape de un preşedinte care nu se arată dispus să pactizeze cu acest sistem", a afirmat Băsescu.

Cotidianul austriac Wirtschaftsblatt comentează, la rândul său, că sloganul electoral al lui Traian Băsescu "de ce le e frică, nu scapă" are puţină legătură cu alegerile prezidenţiale în sine.

"Spre cine se îndreaptă săgeţile lui Băsescu este clar. Actualul preşedinte se foloseşte în campania electorală de imaginea proastă a Parlamentului român", subliniază cotidianul austriac.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici