Băsescu: Constituţia nu trebuie privită ca ceva imuabil

Constituţia nu trebuie privită ca ceva imuabil, apreciază preşedintele Traian Băsescu, menţionând că acesta este şi motivul pentru care crede că adecvarea normelor sale fundamentale la realităţile politice, economice sau sociale trebuie regândită periodic.

602 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Constituţia nu trebuie privită ca ceva imuabil

Băsescu: Constituţia nu trebuie privită ca ceva imuabil (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Şeful statului face aceste aprecieri într-un mesaj adresat cu ocazia sărbătoririi "Zilei Constituţiei României".

"Aniversarea celor 20 ani de la aprobarea noii Constituţii a României, prin referendumul organizat în data de 8 decembrie 1991, reprezintă un moment festiv, dar şi o ocazie de bilanţ. La acel moment, adoptarea Constituţiei, prin voinţa a peste 8,4 milioane de cetăţeni, a marcat reinstaurarea democraţiei şi a statului de drept în România. În cei 20 de ani de existenţă, Legea noastră fundamentală s-a dovedit a fi un corp de principii şi norme moderne, ce a deschis drumul statului de drept şi al economiei de piaţă. Constituţia a reprezentat, în tot acest timp, o garanţie a drepturilor fundamentale ale omului, dar şi a funcţionării instituţiilor de bază ale statului. Dezvoltarea unui sistem politic pluralist, crearea unui cadru instituţional democratic şi aderarea României la sistemul de valori promovat de instituţiile euroatlantice au fost posibile şi datorită acestei Constituţii", se arată în mesajul preşedintelui, postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit şefului statului, o Constituţie reflectă însă starea unei naţiuni şi afirmarea valorilor fundamentale ale statului de drept.

"Ea nu trebuie privită ca ceva imuabil. Acesta este şi motivul pentru care cred că adecvarea normelor sale fundamentale la realităţile politice, economice sau sociale trebuie regândită periodic", precizează Băsescu.

"Urez tuturor românilor un sincer «La mulţi ani!» de ziua Constituţiei României!", se arată în finalul mesajului preşedintelui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici