Băsescu despre cererea CNS de autonomie: O încercare de incitare, de încingere a spiritelor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, în staţiunea Covasna, referitor la solicitarea CNS privind autonomia Ţinutului Secuiesc, că aceasta nu este decât "o încercare de incitare, de încingere a spiritelor".

1 afișare
Imaginea articolului Băsescu despre cererea CNS de autonomie: O încercare de incitare, de încingere a spiritelor

Băsescu despre cererea CNS de autonomie: Este o încercare de incitare, de încingere a spiritelor (Sursa: Mediafax Foto)

Potrivit preşedintelui, "a vorbi în cadru neconstituţional, a face solicitări neconstituţionale într-un astfel de moment nu face decât să arate că cei care fac astfel de declaraţii au orice dorinţă, numai aceea de bună înţelegere în România nu".

Întrebat despre solicitarea CNS către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) în privinţa numirii unui raportor pentru evaluarea stării generale şi a voinţei de autonomie a comunităţii maghiare din Ţinutul Secuiesc, Băsescu a răspuns "se pare că aceşti domni încă de află în Kirghistan, nu au aflat că România a intrat ân UE şi şi-a îndeplinit toate standardele".

În opinia şefului statului, îndeplinirea standardelor politice presupune şi îndeplinirea celor pentru minorităţi.

"Nu cred că va fi vreo instituţie europeană care să ia în seamă o astfel de cerere", a conchis preşedintele.

Consiliul Naţional Secuiesc a adoptat, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, o hotărâre prin care cere Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) numirarea unui raportor pentru evaluarea stării generale şi a voinţei de autonomie a comunităţii maghiare din Ţinutul Secuiesc.

Potrivit acestei hotărâri, CNS se adresează Adunării Parlamentare a Consiliului Europei cu cererea de a numi un raportor pentru evaluarea stării generale şi a voinţei de autonomie a comunităţii maghiare din Ţinutul Secuiesc, iar pe baza acestui raport să adopte o hotărâre privind autonomia Ţinutului.

CNS mai solicită ca APCE să ia în considerare aplicarea prevederilor hotărârii 508/1996 privind Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, în cazul în care România nu îşi îndeplineşte angajamentele asumate.

CNS a hotărât ca memorandumul întocmit pentru fundamentarea acestei cereri să fie înaintat membrilor APCE de către Comisia Permanentă a Consiliului, dar şi preşedintelui Traian Băsescu.

În memorandum se prezintă Ţinutul Secuiesc, istoria acestuia şi a populaţiei din această zonă, paşii făcuţi pentru obţinerea autonomiei după 1989 şi activitatea CNS de la înfiinţare până în prezent.

Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Szasz Jeno a declarat, după întâlnirea autorităţilor locale şi judeţene din Covasna şi Harghita cu preşedintele Traian Băsescu, că i-a înmânat acestuia memorandumul întocmit de CNS privind Ţinutul Secuiesc şi demersurile făcute pentru obţinerea autonomiei.

"L-am introdus (memorandumul - n.r.) în pachetul pe care i l-am dat domnului preşedinte, dar n-am reuşit să discutăm despre memorandumul în sine”, a declarat Szasz.

El a spus că la întâlnire s-a discutat despre şedinţa CNS în general, despre cum văd reprezentanţii comunităţii maghiare autonomia teritorială ca soluţie de descentralizare, dar nu s-a vorbit despre probleme în detaliu.

Jeno, a declarat că şeful statului susţine descentralizarea, dar are "limite de mişcare" când trebuie să respecte Constituţia, ca orice politician.

Szasz Jeno a spus că Traian Băsescu cunoaşte destul de bine şi destul de îndeaproape problemele din judeţele Harghita şi Covasna.

Potrivit lui Szasz Jeno, şeful statului susţine descentralizarea, iar atunci când vorbeşte despre aceasta subliniază întotdeauna că în cadru constituţional se poate realiza.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici