Băsescu, despre graţieri: Voi reflecta, până acum nu am avut motive să acord niciuna în acest mandat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că până acum nu a avut motive să acorde nicio graţiere în actualul mandat, menţionând că va reflecta de la caz la caz şi că preşedintele poate face mult rău justiţiei prin abuzul de graţieri.

1413 afișări
Imaginea articolului Băsescu, despre graţieri: Voi reflecta, până acum nu am avut motive să acord niciuna în acest mandat

Traian Basescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Şeful statului a precizat că mama lui George Becali a venit, marţi, la Cotroceni, la Relaţii cu publicul, unde a lăsat o petiţie. Preşedintele a amintit faptul că există un aviz negativ din partea Ministerului Justiţiei cu privire la graţierea lui George Becali, care este facultativ.

Traian Băsescu a spus că nu a făcut multe graţieri în primul mandat, dar în al doilea mandat nu a mai făcut niciuna, nici măcar pe motive umanitare. El a ţinut să sublinieze că graţierea este un act al preşedintelui şi atât. Şeful statului a explicat că dacă în primul mandat avea semne de întrebare cu privire la voinţa justiţiei de a funcţiona, în cel de-al doilea nu a mai avut motive să creadă că cea mai mare parte a justiţiei nu ar funcţiona.

"Am plecat de la premisa că, decât un om pe care l-am respectat şi îl respect, l-am admirat şi îl admir, indiferent despre cine vorbim, îl cunosc mai bine sau mai puţin, între un astfel de om şi a respecta un judecător, am preferat să respect judecătorul pe care nici măcar nu îl cunosc", a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a menţionat că "preşedintele poate să facă foarte mult rău, prin atribuţiile sale, justiţiei, prin abuzul de graţieri, prin neînţelegerea efectelor sociale ale unor hotărâri ale judecătorilor". "De aceea, am fost extrem de reţinut şi în primul mandat, iar în al doilea mandat am eliminat din activitatea mea funcţia graţierii", a mai declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a ţinut să mai arate că nu descurajează pe nimeni să ceară graţierea. "Voi reflecta de la caz la caz, până acum nu am avut motive să acord nicio graţiere, în acest mandat", a mai spus Băsescu.

Şeful statului s-a referit şi la ideea retragerii decoraţiei lui Gică Popescu. "Am văzut, uneori au fost articole, presiuni, «luaţi-i medaliile lui Năstase, luaţi-i..». Un om care a intrat în închisoare nu poate fi negat, în opinia mea. Pedeapsa penală nu îl desfiinţează. Acei oameni care au primit decoraţii, nu discutăm numai despre AdAdrian Năstaseau Gică Popescu (...) nimănui nu i-am ridicat decoraţiile, pentru că omul a intrat în puşcărie pentru că a greşit. Nu poate fi negat pentru ce a făcut el înainte de a fi în închisoare", a mai comentat Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu s-a referit şi la mediatizarea subiectului graţierii lui George Becali şi a lui Gică Popescu. "V-aş ruga, la fel cum subiectul ăsta este foarte actual, pe anumite televiziuni, eu aş vrea să ştiu, dacă nu-i cu păcat, dacă a plătit cineva bani pentru a se face astfel de campanii pentru Becali, pentru Gică Popescu. Mi se pare o campanie foarte puternică şi nejustificată", a comentat Traian Băsescu.

Preşedintele a ţinut să precizeze că este o întreagă procedură a graţierii şi că nu contează dacă o televiziune strânge 50.000 de semnături, poate să strângă şi un milion, două milioane, şi cinci, procedura este cu totul alta. "Dacă televiziunile respective ar respecta statul de drept, ar citi măcar legea care permite preşedintelui graţierea", a mai afirmat preşedintele Băsescu.

În 4 martie, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv la închisoare cu executare pe toţi cei opt oameni din fotbal judecaţi în dosarul transferurilor, fostul fotbalist Gheorghe Popescu, la acel moment candidat la şefia Federaţiei Române de Fotbal, primind o condamnare de trei ani, o lună şi zece zile.

În favoarea graţierii lui Gică Popescu s-au pronunţat mai multe personalităţi, dar şi oameni politici, printre care Valeriu Zgonea, Crin Antonescu şi premierul Victor Ponta, în nume personal, existând şi o petiţie on-line în acest sens.

Potrivit Legii 546/2002, graţierea este măsura de clemenţă luată de preşedintele României, ce constă în înlăturarea, în total sau în parte, a executării pedepsei aplicate de instanţă ori în comutarea acesteia în una mai uşoară. Graţierea individuală se acordă la cerere sau din oficiu, după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. Cererea de graţiere individuală se adresează preşedintelui şi poate fi făcută de persoana condamnată, apărătorul ori reprezentantul legal al acesteia sau de soţul persoanei condamnate, ascendenţii, descendenţii, fraţii, surorile ori copiii acestora, precum şi de aceleaşi rude ale soţului persoanei condamnate.

În vederea exercitării prerogativei de graţiere, preşedintele poate solicita avize consultative de la Ministerul Justiţiei, care este obligat să le înainteze în termen de 30 de zile de la data solicitării. De asemenea, atunci când consideră necesar, preşedintele României poate solicita informaţii organelor administraţiei publice locale, conducătorului locului de detenţie, organelor judecătoreşti şi ale parchetelor, organelor de poliţie şi altor instituţii publice, precum şi comandantului unităţii, pentru condamnaţii militari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici