Băsescu: Discut cu Bush o soluţie bilaterală dacă la NATO nu găsim soluţia unui scut complementar

România susţine ca, în concluziile summit-ului NATO, să se precizeze că statele care nu sunt acoperite de scututul antirachetă al SUA să beneficieze de un sistem NATO complementar, a declarat, la TVR, şeful statului, precizând însă că va discuta cu preşedintele SUA o eventuală soluţie bilaterală.

13 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Discut cu Bush o soluţie bilaterală dacă la NATO nu găsim soluţia unui scut complementar

Băsescu: Discut cu Bush o soluţie bilaterală dacă la NATO nu găsim soluţia unui scut complementar

Băsescu a spus că, la nivel NATO, analiştii şi specialiştii militari şi civili au ajuns la concluzia că există riscul unei lovituri cu rachete balistice "din alt teritoriu decât cel al NATO sau al Federaţiei Ruse".

Întrebat dacă o astfel de ameninţare vine din Iran, Băsescu a răspuns: "De exemplu, dar nu numai, capabilităţi de acest gen au dezvoltat mai multe state, nu doar Iranul".

"Realiatea de acum: 80% din teritoriul statelor NATO sunt protejate din scutul amercian. România, Bulgaria, parţial Turcia şi sudul Italiei nu sunt protejate de lovituri cu rachete balistice. În aceste condiţii, plecăm de la principiul Alianţei care spune că securitatea este indivizibilă", a spus Băsescu.

El a adăugat că România propune şi susţine ca în documentul final al summit-ului NATO "să fie o afimaţie că toate statele care nu sunt acoperite de scutul american vor beneficia de un sistem NATO complementar scutului american".

Băsescu a mai spus, însă, că va avea o discuţie cu preşedintele SUA legată de o eventuală soluţie bilaterală în acest sens dacă la NATO nu va fi găsită o soluţie a unui scut complementar.

Un subiect important de pe agenda summitului se referă la transformarea NATO şi adaptarea structurilor şi capacităţilor Alianţei la noul mediu de securitate, secretarul general al Alianţei Jaap de Hoop Scheffer afirmând că, în acest sens, este necesar ca toate statele membre să facă în continuare investiţiile necesare. El consideră că, în paralel cu consolidarea capacităţii de a face faţă noilor provocări, Alianţa trebuie să ia în considerare şi proliferarea armelor de distrugere în masă şi să reexamineze problema unui sistem de apărare antirachetă. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici