Băsescu: Estimez că alegerile vor fi validate în jur de 6 decembrie, apoi încep consultările

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că estimează că rezultatul alegerilor parlamentare vot fi validate de BEC în jurul datei de 6 decembrie, iar imediat după validare va începe consultările cu partidele pentru formarea majorităţii parlamentare şi constituirea Guvernului.

12 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Estimez că alegerile vor fi validate în jur de 6 decembrie, apoi încep consultările

Băsescu: Estimez că alegerile vor fi validate în jur de 6 decembrie, apoi încep consultările (Imagine: Mediafax Foto)

Şeful statului a ţinut să explice de ce această convocare nu se poate face mai devreme de 13 decembrie, arătând că în conformitate cu articolul 63, alineatul 1 din Constituţie, mandatul Parlamentului este de 4 ani, iar în 2004 convocarea a avut loc pe 13 decembrie. "Noul parlament nu poate funcţiona înainte de expirarea mandatului actualului parlament", a spus preşedintele.

El a menţionat că Parlamentul dispune, conform propriului regulament, de o perioadă de 5 zile pentru validarea parlamentarilor aleşi. "În acest interval, încă din prima zi, se constituie comisia de validare care în cinci zile va trebui să valideze mandatele celor aleşi. Tot cel mai târziu în cea de-a cincea zi, conform regulamentului Parlamentului, vor trebui desemnaţi preşedinţii celor două Camere, să se constituie grupurile parlamentare şi comisiile de lucru ale Parlamentului care să poată examina noii membri ai Cabinetului propuşi de primul ministru", a spus Băsescu.

El a apreciat că la aproximativ 18-20 decembrie, noul Parlament va fi funcţional.

Băsescu a amintit şi o altă constrângere legislativă, legată de data desemnării premierului, şi anume faptul că primul ministru trebuie să prezinte Cabinetul şi programul de guvernare la Parlament în maxim 10 zile de la desemnare, conform articolului 103, alineat 2 din Constituţie.

"Va trebui să am în vedere data la care Parlamentul este funcţional, pentru a da primului ministru posibilitatea de a prezenta Cabinetul şi programul în faţa Parlamentului", a spus Băsescu, menţionând că aceste repere vor sta la baza activităţii sale şi probabil a Parlamentului după momentul alegerilor.

El a ţinut să amintească faptul că articolul 63, alineat 3 din Constituţie obligă preşedintele să convoace Parlamentul în maxim 20 de zile de la data alegerilor."Dacă, prin absurd, BEC nu ar valida alegerile până pe 20 decembrie, eu voi fi în situaţia de a convoca Parlamentul în intervalul de 20 de zile", a mai spus Băsescu.

El a amintit că în 2004, Guvernul a fost funcţional pe 29 decembrie, ceea ce, faţă de momentul alegerilor, a însemnat o perioadă de 30 de zile.

Băsescu a menţionat că speră ca această dată să fie respectată şi în 2008 pentru că în 2004 unul din elementele constituţionale care au intervenit în validarea Guvernului în Parlament a fost legat de termenul de validare şi depunere a jurământului de către şeful statului, iar acum problema aceasta nu există.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici