Băsescu îi cere lui Ponta să anuleze OUG privind referendumul printr-o altă OUG

Preşedintele suspendat Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta să anuleze Ordonanţa de Urgenţă 41/2012 privind organizarea referendumului din 29 iulie tot printr-o ordonanţă de urgenţă, nu prin convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului care să modifice legislaţia.

1111 afișări
Imaginea articolului Băsescu îi cere lui Ponta să anuleze OUG privind referendumul printr-o altă OUG

Băsescu îi cere lui Ponta să anuleze OUG privind referendumul printr-o altă OUG (Imagine: Adrian Neagoe / MediafaxFoto)

"Domnul Ponta a mutat necinstea până la Bruxelles. El crede că acolo sunt oameni cu care discuţi aşa cum discută el în PSD. Adică necinstit. Le explică că trebuie să cheme Parlamentul ca să pună în practică condiţiile impuse de Curtea Constituţională (...) Pentru acea OUG pe care a dat-o şi care stabileşte prin excepţie alte condiţii de referendum pentru preşedinte, decât pentru primari sau pentru Constituţie, este o singură soluţie. Anularea prin ordonanţă de urgenţă a ordonanţei de Urgenţă cu care a intrat într-o zonă interzisă (...) Pentru cele două ordonanţe de urgenţă ilegale, Guvernul României trebuie să emită alte două ordonanţe de urgenţă de anulare", a spus Băsescu.

El a arătat că şi OUG privind limitarea atribuţiunilor Curţii Constituţionale de a decide asupra constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului trebuie să fie anulată tot printr-o altă ordonanţă de urgenţă.

Totodată, Băsescu a spus că nu înţelege de ce trebuie Ponta să "cheme Parlamentul" în sesiune extraordinară, în condiţiile în care, conform Constituţiei, preşedinţii celor două Camere sunt obligaţi să convoace Parlamentul în termen de 5 zile.

"Eu nu ştiu de ce trebuie el să cheme Parlamentul. În mod automat, conform Constituţiei, când Parlamentul este în vacanţă, iar Guvernul emite o Ordonanţă de Urgenţă, preşedinţii celor două Camere sunt obligaţi să convoace Parlamentul în 5 zile de la emiterea ordonanţei de urgenţă. Astăzi cred că a făcut cea mai mare greşeală încercând să îi asigure pe liderii europeni că trebuie să convoace Parlamentul pentru cele două ordonanţe ilegale", a mai argumentat Băsescu.

Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a modificat Legea referendumului stabileşte că preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor participanţi.

Guvernul nu poate modifica Ordonanţa de Urgenţă privind referendumul, deoarece nu are dreptul să emită noi ordonanţe de urgenţă în perioada vacanţei parlamentare, a declarat, la Bruxelles, premierul Victor Ponta, adăugând că Parlamentul ar urma să pună în acord legislaţia cu decizia CC.

"Nu pot anula ordonanţa, pentru că în vacanţa parlamentară nu am voie să dau ordonanţe de urgenţă. Sper însă ca, poate chiar luni, Parlamentul să se reunească şi să pună legislaţia în acord cu decizia Curţii Constituţionale", a spus Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici