Băsescu: La ambasada de la Chişinău sunt un milion de cereri de acordare a cetăţeniei române

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, la TVR1, că la sediul ambsadei României de la Chişinău sunt depozitate 650.000 de plicuri cu cereri de acordare a cetăţeniei române, evaluarea fiind că numărul solicitărilor conţinute este de cel puţin 800.000 sau un milion.

33 afișări
Imaginea articolului Băsescu: La ambasada de la Chişinău sunt un milion de cereri de acordare a cetăţeniei române

Băsescu: La ambasada de la Chişinău sunt un milion de cereri de acordare a cetăţeniei române

El a explicat că unele dintre aceste plicuri conţin cereri din partea mai multor membri ai unor familii.

"Foarte puţini dintre ei rămân şi muncesc în România. Este dorinţa în mod deosebit a generaţiei tinere de a-şi avea şansa europeană, să muncească în Europa, să înveţe în Europa, să beneficieze de o Europă dezvoltată, chiar şi de o Românie care este mult înaintea Republicii Moldova din punct de vedere al dezvoltării şi al şanselor pe care le dă unui tânăr", a spus Băsescu.

El a menţionat că în momentul de faţă la Ministerul Justiţiei se află circa 20.000 de cereri de acordare a cetăţeniei.

Referitor la faptul că a mai făcut în trecut o solicitare către guvern de a adopta în regim de urgenţă modificarea Legii cetăţeniei, Băsescu a spus că la acel moment abordarea acestui subiect a fost refuzată de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.

"Nu trebuie să vă imaginaţi că în şase luni se vor rezolva cele de la 650 la 800 de mii de cereri de cetăţenie, dar s-a simplificat sistemul pentru cei care au pierdut fără voia lor cetăţenia română", a subliniat şeful statului.

El a precizat că în elaborarea acestor reglementări partea română s-a inspirat din soluţia germană.

Băsescu a mai spus că România are şi avantajul că deţine arhivele cu datele civile ale celor care şi-au pierdut cetăţenia română odată cu Pactul Ribbentrop-Molotov, în 1940.

"Nu avem nicio o problemă de informaţie de a judeca în mod corect pe cei care au pierdut fără voia lor cetăţenia română", a spus Băsescu, subliniind că se referă la persoanele care au pierdut în mod direct cetăţenia română şi rudele acestora până la gradul al treilea.

"După evaluările noastre, circa 65-70% este populaţie de origine română (în Republica Moldova - n.r.)", a spus Băsescu.

El a menţionat că printre cei care au solicitat cetăţenie română nu se numără doar vorbitori de limba română şi familii care şi-au pierdut cetăţenia, ci şi cetăţeni ai Republicii Moldova de origine rusă.

Băsescu a precizat că aceştia au alt regim privind acordarea cetăţeniei, care implică perioada standard de aşteptare.

"Este un regim pentru cei care şi-au pierdut fără voia lor cetăţenia română, iar cei care nu sunt «beneficiari» ai unei asemenea întâmplări nefericite intră pe filiera normală, cu procedurile de aşteptare", a explicat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici