Băsescu: M-am înţeles cu premierul pe acelaşi nume şi acelaşi portofoliu de comisar european

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că s-a înţeles cu premierul Victor Ponta pe acelaşi nume şi acelaşi portofoliu de comisar european, respectiv portofoliul Agriculturii, şeful statului precizând că doreşte să încerce să obţină pentru România un post de vicepreşedinte al Comisiei Europene.

2382 afișări
Imaginea articolului Băsescu: M-am înţeles cu premierul pe acelaşi nume şi acelaşi portofoliu de comisar european

Băsescu: M-am înţeles cu premierul pe acelaşi nume şi acelaşi portofoliu de comisar european (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, pentru Digi24, că nominalizarea comisarului european este o problemă pe care a stabilit-o împreună cu premierul Victor Ponta.

”E o problemă pe care am stabilit-o cu premierul. Avem acelaşi punct de vedere. Premierul trebuie să aibă grijă prin Ministerul de Externe să se facă toate demersurile către ministerele de externe ale statelor membre, iar eu am obligaţia să susţin aceste lucru în discuţiile cu viitorul preşedinte al Comisiei şi în Consiliul European”, a afirmat Traian Băsescu.

Şeful statului a spus în continuare că România doreşte să menţină portofoliul agriculturii, deţinut în prezent de Dacian Cioloş.

”Ne-am înţeles pe acelaşi nume şi acelaşi portofoliu. Vrem să menţinem portofoliul agriculturii, care este un portofoliu extrem de important”, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a adăugat că doreşte să încerce să obţină pentru România un post de vicepreşedinte al Comisiei Europene.

”Aş spune, cel puţin din punctul meu de vedere, că ar trebui să încerc ca portofoliul deţinut de România să fie nu numai cel al agriculturii, dar să fie şi un post de vicepreşedinte al Comisiei. De ce nu?”, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a menţionat şi că nu ştie de ce premierul Victor Ponta a spus că nu va susţine propunerea de comisar european făcută de el.

Premierul Victor Ponta a mers, miercuri, la Curtea Constituţională pentru a-şi susţine punctul de vedere în cazul sesizării privind conflictul juridic de natură constituţională dintre Executiv şi Preşedinţie, referitor la reprezentarea României la Consiliul European din iunie.

"Eu, înainte de a propune comisarul european, voi merge în Parlament. Dacă preşedintele merge şi propune la Consiliul European să luăm portofoliul X pentru Ion Ionescu, eu nu o să implementez acea decizie, că nu îmi este opozabilă. Deci, dacă eu sunt cel care trebuie să desemnez comisarul, mi se pare normal să fiu cel care participă la negocieri, că altfel negociază preşedintele ceva ce trebuie să fac eu, ceea ce sigur că nu funcţionează", a spus Ponta la plecarea de la CC.

Curtea Constituţională a decis, miercuri, cu unanimitate, că nu există un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Preşedinţie, referitor la reprezentarea României la Consiliul European din iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici