Băsescu: Modificările la Legea caselor naţionalizate, o nouă naţionalizare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că a trimis Parlamentului pentru reexaminare legea de modificare a actului normativ privind casele naţionalizate, apreciind că aceasta este o nouă naţionalizare şi că este neconstituţională.

217 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Modificările la Legea caselor naţionalizate, o nouă naţionalizare

Băsescu: Modificările la Legea caselor naţionalizate, o nouă naţionalizare (Imagine: Mediafax Foto)

În opinia şefului statului, legea nu oferă soluţii şi, mai mult, este o sursă pentru obţinerea de drepturi necuvenite.

El a explicat că, în baza Legii 112, vânzarea unor astfel de proprietăţi s-a făcut la preţul de contabilitate, iar legea primită la promulgare prevede despăgubirea de către stat la preţul pieţei.

Băsescu a afirmat că de aceea este "o lege pentru clientelă", fiind extrem de inechitabilă.

El a spus că se încearcă servirea unei clientele politice care a dobândit proprietăţi.

Traian Băsescu a arătat că legea de modificare a Legii 10/ 2001, care priveşte retrocedarea construcţiilor abuziv confiscate în perioada comunistă, este o lege cu impact foarte mare, atât pentru chiriaşi cât şi pentru proprietari, întrucât problema retrocedărilor frământă societatea românească de 18 ani.

"Aceasă lege pe care am trimis-o spre reexaminare la Parlament vizează de fapt aplicarea Legii nr.10/2005 şi a Legii 112/1995. Legea nu a putut fi promulgată din foarte multe motive", a anunţat Traian Băsesu, adăugând că are convingerea că această respingere va fi dezbătută cu păreri pro şi contra în societate.

Şeful statului a percizat că sunt multe alte motive pentru care a întors la Parlament această lege. "Cel mai grav lucru, din punct de vedere politic, este că, fără să declare, devine un act de renaţionalizare, consolidând ceea ce s-a făcut în perioada comunistă, când oamenii au fost deposedaţi abuziv de proprietăţi", a adăugat Băsescu.

"Sunt convins că trebuie să definitivăm cât mai reprede procesul de restituire a proprietăţilor, dar asta nu ne îndreptăţeşte să punem capăt acestui proces prin acte abuzive, contrare Constituţiei", a spus Băsescu, adăugând că, "sub acoperişul îngrijorării pentru chiriaşi, se încearcă servirea unei clientele politice care a dobândit proprietăţi pe legea 10 şi 112".

"Chiar dacă oricare dintre dumneavoastră aţi putea spune că şi eu am cumpărat un apartament pe Legea 10, asta nu mă motivează să nu întorc la Parlament această lege, aşa cum am trimis Codul Penal, atunci când propunea să promulg o lege prin care, dacă în şase luni nu se termină investigaţiile, să nu mai aibă dreptul procurorul să investigheze", a mai spus şeful statului.

El s-a referit şi la scandalul cu privire la restituirea clădirii Ciclop, arătând că, dincolo de atacurile pe restituirea acestui imobil, se bucură că a reuşit să o restituie foştilor proprietari, aşa cum a reuşit să restituie şi "alte două mii şi ceva de imobile" când a fost primar general şi care i-a adus foarte multe procese pe care le-a câştigat şi cu dispoziţiile de restituire pe Legea 10 şi cu demolarea chioşcurilor.

O primă motivaţie pentru respingerea proiectului de lege este, în opinia lui Traian Băsescu, faptul că aceasta "nu corespunde exigenţelor Convenţiei internaţionale a drepturilor omului, dar şi pentru că nu prezintă soluţii pentru situaţii tranzitorii".

"Adică, dacă este un fost proprietar cu hotărâre jdecătorească definitivă pentru restituire, dar nu s-a făcut punerea în posesie, nu există în lege o soluţie, dacă se ţine cont de hotărârea instanţei sau de faptul că nu s-a făcut punerea în posesie şi atunci legea însăşi anulează o hotărâre judecătorească", a explicat el.

Preşedintele a mai spus că legea, în realitate, reprezintă o nouă naţionalionalizare, pentru că anulează implicit calitatea de proprietar a celor care au fost deposedaţi abuziv de bunuri imediat după instaurarea regimului comunist, în mai 1945.

Băsescu a mai precizat că legea este neconstituţională pentru că restricţionează retrocedarea terenurilor care au fost confiscate odată cu imobilele şi care se află acum în proprietateta statului.

"Legea este o ocazie de obţinere de venituri necuvenite, pentru cei care au dobândit prin cumpărare imobile pe Legea 112, iar actele de proprietate au fost defiinţate prin hotărâri judecătoreşti, legea stabileşte nici mai mult nici mai puţin că vor fi despăguţi de stat la preţul pieţei, în condiţiile în care vânzarea către chiriaşi s-a făcut la preţul de contabilitate, în baza Legii 112", a menţionat şeful statului, explicând că este şi "extrem de defavorabilă şi serveşte o clietelă", pentru că, "dacă ai dat, pe imobilul cumpărat pe Legea 112, 15.000 de dolari, acum statul te despăgubeşte cu 300.000 de dolari, ceea ce este extrem de inechitabil".

Şeful statului a mai arătat că, prin dispoziţiile legii trimise la promulgare, contractele de vânzare-cumpărare pe Legea 112 devin opozabile oricărui act de proprietate al celor deposedaţi abuziv, acest lucru având un caracter profund neconstituţional pentru că are un caracter retroactiv, iar astfel se consolidează ideea că legea face o nouă naţionalizare, nemairecunoscând dreptul foştilor proprietari de a-şi dobândi proprietatea.

"Legea abrogă interdicţia ca în perioada derulării unui proces prin care un contract de vânzare-cumpărare este atacat în instanţă să nu fie vândut. Actuala lege dă dreptul celor care au dobândit proprietăţi fără drept temei să le vândă chiar dacă există un proces în defăşurare", a mai percizat Traian Băsescu.

Întrebat ce va face dacă Parlamentul, în urma reexaminării, îi va retrimite legea fără mari modificări, Băsescu a spus că nu are altceva de făcut decât să respecte Constituţia.

Modificarea Legii caselor naţionalizate, adoptată de Cameră la sfârşitul lunii iunie, a fost iniţiată de PC şi prevede că imobilele naţionalizate şi vândute de stat nu vor mai fi retrocedate în natură, proprietarii de drept urmând să primească despăgubiri, proiect respins iniţial de Senat.

Liderul PC Dan Voiculescu, unul dintre iniţiatori, i-a solicitat preşedintelui Traian Băsescu să promulge această lege.

Liderul PC preciza că legea nu exclude şi nu marginalizează proprietarii, cărora li se oferă despăgubirea financiară pentru imobilele care le-au aparţinut şi care au fost confiscate de statul român. "Se recunoaşte dreptul lor de proprietate, statul fiind obligat la o intervenţie eficientă pentru despăgubirea acestor oameni", susţinea Voiculescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici