Băsescu nu crede atât de stringentă nevoia de vize încât să se facă schimb de acces în baze de date

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, la B1 TV, că speră ca România să obţină liberalizarea vizelor pentru români în programul Visa Waiver pe aranjamentul UE cu SUA şi nu în cadru bilateral, argumentând că un acord în cadru bilateral presupune acces la bazele de date ale persoanelor.

18 afișări
Imaginea articolului Băsescu nu crede atât de stringentă nevoia de vize încât să se facă schimb de acces în baze de date

Băsescu nu crede atât de stringentă nevoia de vize încât să se facă schimb de acces în baze de date (Imagine: Mediafax Foto)

"Eu încă sper că obţinem liberalizarea vizelor pentru români în programul Visa Waiver pe aranjamentul UE cu SUA şi nu în cadru bilateral, pentru că, mi se pare, deşi discutăm de un aliat foarte bun, de un partener foarte bun al României, în cadru bilateral înseamnă acces în bazele de date legate de amprente, de persoane", a spus şeful statului.

"Totuşi, mi se pare că nu este atât de stringentă nevoia noastră de vize pentru SUA încât să facem un schimb de acces în bazele noastre de date", a adăugat el.

Traian Băsescu a opinat că bazele de date ale persoanelor sunt un bun al statului respectiv şi nu se intră oricum în ele.

El a menţionat că pot fi câteva zeci de mii de români care doresc să meargă în SUA într-un an, iar bazele de date conţin datele tuturor celor 21 de milioane şi jumătate de români.

Pe de altă parte, întrebat despre eventuale schimbări de politică externă, după alegerea lui Barack Obama ca preşedinte al SUA, Traian Băsescu a spus că acest lucru este exclus, atât din punctul de vedere al României, cât şi al Statelor Unite.

"Şefii de stat se pliază pe interesele statului respectiv (...) Cu certitdudine, regiunea Mării Negre şi zona extinsă a acesteia rămân de maxim interes pentru SUA, indiferent cine este preşedinte", a menţionat el.

Ambasadorul României în SUA, Adrian Vieriţa, şi Michael Chertoff, secretarul american pentru Securitatea Internă, au semnat, la începutul lunii noiembrie, o declaraţie privind programul Visa Waiver (VWP), se arată într-un comunicat postat pe site-ul Departamentului pentru Securitatea Internă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici