Băsescu: Nu înţeleg angrenarea SIE în lupta politică. Comunicatul Serviciului conţine neadevăruri

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că este surprins de faptul că SIE este angrenat în lupta politică, menţionând că sunt "neadevăruri" în comunicatul Serviciului, cum ar fi cel că nu era necesar avizul CSAT pentru Ordonanţa privind secretele.

635 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu înţeleg angrenarea SIE în lupta politică. Comunicatul Serviciului conţine neadevăruri

Băsescu: Nu înţeleg angrenarea SIE în lupta politică. Comunicatul Serviciului conţine neadevăruri

"Am luat notă de comunicatul SIE de ieri şi trebuie să vă spun că m-a surprins angrenarea în disputa poltică a Serviciului, pentru mine este o enigmă uriaşă de ce au făcut-o. În comunicatul domniilor lor sunt neadevăruri, şi cel mai important neadevăr este cel legat de faptul că nu era nevoie de aviz CSAT pentru  a scoate Hotărârea  223/2013. Îi rog acum pe domnii de la SIE să ia notă de prevederile Legii 182/2002, care, la articolul 14, spune că CSAT asigură coordonarea la nivel naţional a tuturor programelor de protecţie a informaţiilor clasificate, or Hotărârea 223, care clasifica activităţile SIE ca fiind secrete de stat, face parte din programele de apărare şi de asigurare a secretului de stat. Cum poţi să coordonezi ceva, aşa cum spune Legea 182 (...) dacă nu ţi se aduce la avizare?", a precizat Traian Băsescu.

Preşedintele a făcut referire şi la Legea 415/2002, privind organizarea şi funcţionarea CSAT, care la articolul 4, precizează că "proiectele de acte normative iniţiate sau emise de către Guvern, privind securitatea naţională, se avizează de CSAT". "SIE este o instituţie de securitate naţională", a menţionat Băsescu.

Şeful statului a citit şi din Legea 24/2000, privind normele de tehnică legislativă, care la articolul 9 spune că în cazurile prevăzute de lege (legea 182 şi legea 415) în faza de evaluare a proiectelor de acte normative, iniţiatorul trebuie să solicite avizul autorităţilor interesate în aplicarea acestora, în funcţie de obiectul reglementării. "Activitatea SIE ţine de coordonarea CSAT. Cum poate SIE să dea un comunicat în care să spună că nu era necesar avizul CSAT, când activitatea SIE ţine de CSAT?", a spus Băsescu, adăugând că "sunt trei legi care au fost încălcate prin promovarea Hotărârii de Guvern 223/2013, privind secretizarea activităţilor SIE.

"Din păcate, SIE a ţinut să susţină punctele de vedere ale domnului Meleşcanu, că ei pot încălca legea", a adăugat Băsescu.

Traian Băsescu a mai declarat că Legea 182, legea protecţiei informaţiilor clasificate, pe care "diverşi politicieni şi foşti şefi de servicii o ventilează pe televiziuni", prevede la articolul 3 că "nicio prevedere a prezentei legi nu va putea fi interpretată în sensul limitării accesului la informaţii de interes public sau al ignorării Constituţiei".

"Nu se pot secretiza informaţii prin care se ignoră Constituţia, scrie în Legea 182, sau informaţii de interes public. Oare este de interes public dacă prim-ministrul României a fost sau nu ofiţer al unui serviciu de informaţii? Dacă mai este, dacă e trecut în rezervă? Este de interes public? Eu zic că da, iar Legea 182 interzice clasificarea informaţiilor de interes public sau a celor care încalcă Constituţia", a mai afirmat şeful statului.

Traian Băsescu a mai făcut referire la articolul 4 din Legea 182, prin care se interzice clasificarea informaţiilor în scopul ascunderii încălcării legilor, erorilor administrative, limitătării accesului la informaţii de interes public, restrângerii exercitării unor drepturi. "Deci nu poţi să clasifici informaţii de interes public când ai de ascuns încălcările legii. Nu îţi dă voie legea să clasifici astfel de informaţii. Este o încălcare a Constituţiei şi a legii 182 utilizarea ca ofiţer a unui procuror? Răspunsul meu este «Da». Este de interes public dacă un membru al Guvernului, fie el şi premier, a fost sau nu ofiţer al unui serviciu de informaţii? Răspunsul meu este da", a afirmat şeful statului.

El a adăugat că, din acest motive consideră că "Teodor Meleşcanu a încălcat legea, şi a târâit după interesele politice ale domniei sale şi ale premierului un serviciu excepţional, care este unul dintre cele mai bune servicii din lume".

"Păcat că un om politic, cel puţin neinspirat, a participat la un demers care a pus Serviciul într-o situaţie foarte proastă", a mai spus Băsescu.

Serviciul de Informaţii Externe susţine, într-un punct de vedere transmis MEDIAFAX, că HG 223/2013 privind lista informaţiilor secret de stat, criticată de preşedintele Traian Băsescu, a respectat circuitul legal de avizare, iar aprobarea actului normativ nu era condiţionată de avizul CSAT.

SIE a prezentat parcursul elaborării HG 223/2013 şi motivele pentru care a fost adoptat actul normativ "dezbătut şi supus aprobării în şedinţa publică a Executivului din data de 30.04.2013".

Serviciul precizează că în 2002 a întocmit şi supus aprobării Guvernului lista cuprinzând categoriile de informaţii secrete de stat din domeniul său de activitate, în aplicarea art. 22 din Legea 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate.

"Caracterul militar al HG nr. 1209/2002 a relevat în timp o serie de vulnerabilităţi în asigurarea protecţiei sediilor, categoriilor de activităţi şi a personalului instituţiei, generate de inopozabilitatea faţă de terţi a actului normativ, fapt care a permis ca unele cadre, sedii, structuri şi tipuri de activităţi ce se desfăşoară în/de către acestea să fie deconspirate fără ca instituţiile abilitate, în speţă Parchetul, să aibă posibilitatea legală de a întreprinde măsurile procedurale ce se impuneau la sesizarea SIE", explică Serviciul.

De asemenea, precizează că actualizarea listei cuprinzând categoriile de informaţii clasificate secret de stat a fost iniţiată de către SIE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici