Băsescu: Nu mă jenez să reiau teza nevoii de a crea Statele Unite ale Europei

Preşedintele Traian Băsescu a reiterat joi, în timpul unei declaraţii pe care a susţinut-o alături de omologul său italian, necesitatea creării Statelor Unite ale Europei, afirmând că nu este timp de tergiversări, iar calendarul unor decizii importante trebuie să fie foarte strâns.

602 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu mă jenez să reiau teza nevoii de a crea Statele Unite ale Europei

Băsescu: Nu mă jenez să reiau teza nevoii de a crea Statele Unite ale Europei (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Am făcut o trecere în revistă legată de problemele Uniunii Europene şi eu am susţinut nevoia unei mult mai puternice integrări şi nu mă jenez să reiau teza nevoii de a crea Statele Unite ale Europei. Mai mult, am subliniat faptul că nu avem timp de tergiversări şi calendarul unor decizii importante trebuie să fie foarte strâns", a declarat Traian Băsescu.

La rândul său, şeful statului italian, Giorgio Napolitano, a afirmat că Statele Unite ale Europei sunt un mare ideal.

"Statele Unite ale Europei sunt un mare ideal, care trebuie să ne conducă pe acest drum către o mai strânsă integrare, care de acum a devenit un obiectiv şi este adevărat că este o nevoie să se accelereze, pentru că trebuie să ajungem cât mai repede la unele decizii şi să punem unele baze, în special prin deciziile Consiliului European din 21 iulie, pe care le respectăm şi pentru aplicarea cărora colaborăm", a afirmat Napolitano.

De asemenea, preşedintele român a spus că "niciunul dintre statele UE nu poate face singur faţă procesului de globalizare, fie că vorbim de Germania, fie că vorbim de România".

"Deciziile în ceea ce priveşte o Europă care să aibă o politică fiscală comună pentru a ne putea permite o politică monetară comună... Cum putem concepe o monedă unică cu politici fiscale diferite, cu grade de dezvoltare total diferite? Eu văd ca soluţie a problemelor noastre, indiferent de rapoartele OECD, FMI, Europa nu poate avea decât un singur răspuns: mai multă, mai multă, mai multă integrare. Trebuie să începem cu integrarea fiscal bugetară", a mai spus Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 22 august, la TVR, că nu are certitudinea că actualii oameni politici europeni îşi pot convinge popoarele că Statele Unite ale Europei nu le afectează tradiţiile, cultura şi individualitatea.

"Marea problemă este dacă avem în momentul de faţă, la nivel european, liderii politici care să convingă popoarele că asta este soluţia. Răspunsul meu este îndoielnic din punct de vedere al acestei convingeri. Nu am convingerea că oamenii politici de astăzi au forţă să-şi convingă popoarele că realizarea Statelor Unite ale Europei nu le afectează cultura, tradiţiile, personalitatea fiecărui popor. Nu cred că în momentul de faţă această generaţie de oameni politici poate să convingă popoarele", a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a precizat că acest proiect trebuie făcut pentru cetăţeni, nu pentru politicieni. "Probabil că politicienii ar duce-o la fel de bine şi într-o Europă unită şi într-o Europă individualizată, şi în Statele Unite ale Europei şi în Europa aşa cum este ea acum", a adăugat şeful statului.

El a spus însă că proiectul trebuie realizat în maximum trei ani, ulterior putând fi prea târziu. "Oamenii politici vor trebui să ia această decizie (...) în maxim 2-3 ani. Dacă nu o vor lua şi nu se va trece la o complementare a procesului de unificare, nu numai monetară, dar şi fiscală, dincolo de trei ani s-ar putea să fie prea târziu", a avertizat preşedintele.

Preşedintele a reiterat afimaţia potrivit căreia Romania nu renunţă la obiectivul de a intra în zona euro în 2015.

El a mai spus că un guvern al zonei euro va avea ca obiectiv politicile monetare, dar şi cele fiscale. "Nu ştiu dacă este soluţia pe care poporul român şi clasa politică o va adopta. O astfel de decizie nu poate fi luată decât printr-un referendum", a spus şeful statului.

El a admis că opinia sa ar putea fi greşită sau prea devreme lansată.

"Sună rău că TVA-ul nu mai e stabilit de guvernul României, ci la Bruxelles, că va fi o cotă unică de 20%, nu de 16%. Sună extrem de rău acum pentru orice om din România. Şi totuşi, va trebui să înghiţim această pastilă dacă vrem ca Europa să fie viabilă în faţa procesului de globalizare. Poate opinia mea e greşită, poate e prea mult şi prea devreme lansată, dar am obligaţia să spun concluziile la care Preşedinţia a ajuns. Ce se va întâmpla mai departe nu depinde de România. Noi putem fi parte din decizie, în niciun caz nu putem influenţa decisiv o astfel de decizie - este responsabilitatea Franţei şi Germaniei în primul rând", a spus şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu susţinuse, în 18 august, la Sulina, necesitatea realizării Statelor Unite ale Europei, el precizând că acesta este punctul său de vedere şi avertizând că "numai prin cedarea masivă de suveranitate Europa mai poate rămâne o putere economică şi militară".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici