Băsescu: Oamenii de afaceri libanezi au investit peste două miliarde de euro în România

Oameni de afaceri libanezi au investit în România peste două miliarde de euro, a declarat preşedintele Traian Băsescu, marţi, în conferinţa comună de presă de la Palatul Cotroceni cu omologul din Liban, Michel Sleiman.

216 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Oamenii de afaceri libanezi au investit peste două miliarde de euro în România

Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"În cursul convorbirilor am constatat un lucru deosebit din punct de vedere al prezenţei oamenilor de afaceri libanezi în România, şi anume aceea că oamenii de afaceri libanezi au investit în România peste 2 miliarde de euro şi Libanul deţine locul unu între investitorii arabi", a spus şeful statului român.

De asemenea, el a subliniat că România consideră că "stabilitatea Libanului este vitală pentru stabilitatea regiunii" Orientului Mijlociu, iar ţara noastră este gata să contribuie la consolidarea stabilităţii acestei ţări.

"Am precizat că România este gata să doneze echipamente militare şi muniţie pentru consolidarea capacităţii militare a armatei libaneze. L-am asigurat că suntem gata să mărim numărul de burse acordate studenţilor libanezi, în funcţie de priorităţile de pregătire pe care le are guvernul libanez. De asemenea, în cadrul relaţiei bilaterale, suntem gata să pregătim în Academia Militară ofiţeri libanezi sau cadre pentru ordine publică şi intervenţii în caz de dezastru", a precizat preşedintele Băsescu.

La rândul său, Michel Sleiman a spus că în cadrul discuţiilor s-a acordat "o atenţie deosebită consolidării relaţiilor dintre România şi Liban", în privinţa economiei fiind încurajată cooperarea mai ales în energie, turism, industrie, comunicaţii şi sectorul bancar.

Cei doi şefi de stat au convenit şi asupra necesităţii creşterii ritmului vizitelor bilaterale la nivelul factorilor de decizie.

La Palatul Cotroceni s-a semnat şi un memorandum de cooperare între cele două Ministere de Externe, iar Sleiman a precizat că mai sunt în pregătire acorduri bilaterale de cooperare în domeniile educaţiei, culturii, ştiinţei şi tehnicii.

Totodată, Sleiman a mulţumit preşedintelui român pentru poziţia de sprijin a suveranităţii şi integrităţii ţării sale, adăugând că a discutat cu acesta şi despre "continuarea eforturilor de convingere a Israelului să ducă la îndeplinire pe deplin" Rezoluţia1701 a Consiliului de Securitate al ONU din 2006.

Liderul libanez a amintit şi despre vizita oficială întreprinsă de preşedintele Traian Băsescu în ţara sa în 2009, amintind şi despre faptul că România a mai donat în 2008 muniţie pentru armata libaneză, iar între cele două ministere ale apărării a fost semnat atunci un acord de cooperare.

Potrivit preşedintelui libanez, în cadrul întrevederii de la Palatul Cotroceni s-a discutat şi despre cooperarea în privinţa combaterii terorismului, revigorarea procesului de pace israeliano-palestinian, ocazie cu care a reafirmat "refuzul Libanului faţă de oricare formă de stabilire a refugiaţilor palestinieni pe teritoriul său".

Preşedintele Libanului, Michel Sleiman, se află în perioada 27-29 februarie într-o vizită oficială în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici