Băsescu: Participarea lui Cioloş la Consiliul European, inoportună. Iohannis fuge de asumarea răspunderii

Preşedintele MP Traian Băsescu a declarat, marţi, că delegarea paticipării la CE către premierul Cioloş este "inoportună”, afirmând că cel care merge trebuie să aibă "un mandat flexibil” pentru că se va discuta, probabil, ieşirea Marii Britanii din UE şi repartizarea automată a migranţilor.

921 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Participarea lui Cioloş la Consiliul European, inoportună. Iohannis fuge de asumarea răspunderii

Băsescu: Guvernul Cioloş nu şi-a respectat programul asumat, alegerea primarilor în două tururi (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Acest Consiliu European de iarnă este dedicat politicii externe. În această situaţie, delegarea participării către primul ministru Dacian Cioloş este inoportună şi arată că domnul preşedinte Iohannis fuge de asumarea răspunderii într-un moment dificil”, a declarat preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu.

Traian Băsescu a mai afirmat că la Consiliul European cel care reprezintă România are nevoie de un "mandat flexibil”, iar un "premier cu un mandat scris are mici posibilităţi de negociere”.

Fostul şef al statului a mai spus că delegarea participării la CE către premierul Dacian Cioloş "este o greşeală, mai ales că există două teme foarte sensibile”, ameninţarea Marii Britanii cu ieşirea din UE şi posibilitatea discutării despre crearea sistemului automat de repartizare a migranţilor.

Băsescu a explicat că în rândul condiţiilor pe care Marea Britanie ar putea să le pună pentru a nu părăsi UE s-ar putea număra limitarea liberalizării pieţei forţei de muncă, precum şi solicitarea dreptului de a nu acorda cetăţenilor europeni care muncesc în Regatul Unit acelaşi nivel de suport social pe care îl acordă britanicilor, măsuri de neacceptat având în vedere numărul mare de muncitori pe care România îi are în Regatul Unit.

"Cel care va reprezenta România trebuie să aibă un mandat pentru a-i apăra, în primul rând, pe cetăţenii români şi, pe urmă, interesele Marii Britanii”, a spus preşedintele MP.

Băsescu a mai spus că UE trebuie să facă tot ce se poate pentru a nu pierde Marea Britanie, afirmând că exigenţele lui David Cameron pot fi satisfăcute în alte zone decât libera circulaţie şi suportul social acordat muncitorilor europeni din Regatul Unit.

"De exemplu Marea Britanie are un sistem de discount la contribuţiile la bugetul UE, se poate compensa, aici, şi sunt multe alte zone în care se poate negocia reducerea contribuţiei financiare, nu discriminarea cetăţenilor, pentru că cetăţenii români ar fi afectaţi”, a mai spus Băsescu.

Traian Băsescu a mai afirmat că este posibil ca la acest CE să se decidă un sistem automat de repartizare a migranţilor.

"Adică, să rămână în sarcina Comisiei repartizarea numărului de migranţi pentru fiecare ţară, lucru inacceptabil şi România trebuie să aibă o opoziţie totală faţă de un asemenea sistem care nu ar mai fi un sistem de consultare cu ţara care urmează să primească migranţi, ci, pur şi simplu, un anunţ făcut de Jean Claude Junker”, a explicat Traian Băsescu.

El a subliniat că "riscurile sunt majore", iar România trebuie să profite de discutarea subiectului pentru a spune că nu acceptă decât cote zero. "S-a făcut o eroare atunci când România a acceptat principiul cotelor la Consiliul din mai, anul acesta, iar această poziţie trebuie reînnoită cu o poziţie tranşantă a României", a spus Băsescu.

Băsescu: Guvernul Cioloş nu şi-a respectat programul asumat, alegerea primarilor în două tururi

Preşedintele MP Traian Băsescu a declarat, marţi, că MP protestează faţă de nerespectare de către Guvernul Cioloş a programului de guvernare asumat, care prevedea iniţial alegerea primarilor în două tururi, afirmând că PNL şi PSD fac demonstraţia demagogiei lor dacă acceptă actualul cadru electoral.

"Mişcarea Populară protestează pentru nerespectarea angajamentului din programul de guvernare cu care s-a instalat Guvernul Cioloş. În acest program figura alegerea primarilor în două tururi", a declarat preşedintele Mişcării Populare Traian Băsescu.

Traian Băsescu a afirmat că partidele care spun că se înnoiesc, PNL şi PSD, nu fac decât demonstraţia că declaraţiile lor sunt demagogice şi a adăugat că actualul sistem electoral nu face decât să fixeze sau să dea cele mai mari şanse primarilor în funcţie, fie că sunt ai PSD sau ai PNL.

"Altfel, ei demonstrează că nu au niciun fel de rezerve faţă de actualii primari, indiferent că sunt la al doilea, la al treilea, la al patrulea sau la al cincilea mandat, chiar dacă unii dintre aceştia vin de dinainte de revoluţia din decembrie 1989", a spus Traian Băsescu.

Premierul Cioloş a motivat renunţarea la modificarea legislaţiei electorale prin faptul că, în urma consultărilor pe care le-a avut cu partidele parlamentare, a ajuns la concluzia că nu există susţinere pentru aceasta.

Un proiect de lege al PNL privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin se află în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Senatului, primă cameră sesizată.

Pe de altă parte, legea privind alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin a fost iniţiată de PDL şi promulgată de preşedintele Traian Băsescu în iunie 2011. La acea vreme, USL a susţinut că nu agreează proiectul de lege, chiar dacă o parte din lideri au afirmat că schimbarea legislaţiei electorale ar avantaja inclusiv USL.

Alegerile locale din iunie 2012 au avut loc în baza legii promulgate de preşedintele de atunci Traian Băsescu, astfel încât candidaţii pentru primării care au obţinut cel mai mare număr de voturi au fost declaraţi câştigători din primul tur al scrutinului.

Comisia de cod electoral care a modificat legislaţia în 2015 a păstrat aceeaşi formulă a legii, cu un singur tur de scrutin pentru primari. La fel ca în 2012, voci din societatea civilă au contestat actul normativ argumentând că un astfel de scrutin pune sub semnul întrebării legitimitatea primarilor aleşi, îi avantajează pe cei în funcţii şi dă şanse minime candidaţilor independenţi.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici