Băsescu: Partidele trebuie să mai reflecteze la ordonanţa privind deconcentratele

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la Cluj, că reprezentanţii partidelor aflate la guvernare ar trebui "să mai reflecteze" la proaspăta Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului referitoare la conducerile instituţiilor deconcentrate.

17 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Partidele trebuie să mai reflecteze la ordonanţa privind deconcentratele

Băsescu: Partidele trebuie să mai reflecteze la ordonanţa privind deconcentratele (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Am speranţa că până la sfârşitul anului, angajamentele actualului Guvern cu privire la descentralizare, la creşterea nivelului de autonomie al administraţiilor locale se vor materializa în acţiune, şi nu în declaraţii. De altfel, pentru că veni vorba de structuri descentralizate în teritoriu, poate că cele două partide aflate la guvernare şi prezente aici prin reprezentanţi la vârf vor mai reflecta puţin asupra proaspetei ordonanţe cu privire la unităţile descentralizate", a spus Băsescu, moment la care cei prezenţi în sala Congresului UDMR au aplaudat.

El a insistat asupra necesităţii urgente a descentralizării.

"Trebuie să avem curajul să spunem că statul român nu este încă un stat modern", a apreciat şeful statului.

Preşedintele a arătat că speră ca Guvernul să atingă dezideratul "minim" al transferării şcolilor către autorităţile locale.

Ordonanţa privind deconcentratele este aplicată începând de joi, deoarece a intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitor şi permite înlocuirea tuturor şefilor de servicii, notificarea fiind trimisă acestora în două zile pentru a respecta atât 30 de zile de preaviz, cât şi cele 32 zile din ordonanţă.

Ordonanţa de urgenţă care modifică procedurile de conducere a serviciilor deconcentrate a fost publicată în Monitorul Oficial miercuri seară şi prevede desfiinţarea posturilor de conducere din aceste servicii în termen de 32 zile.

Pe de altă parte, statutul funcţionarilor publici prevede că, în cazul eliberării din funcţia publică, autoritatea sau instituţia publică este obligată să acorde funcţionarilor publici un preaviz de 30 de zile calendaristice.

În concluzie, termenul în care actualii şefi de servicii deconcentrate trebuie notificaţi asupra schimbării din funcţie va expira la două zile după publicarea actului normativ, respectiv vineri seara.

Conform actului normativ, urmează să fie schimbaţi şefii de servicii deconcentrate subordonate Ministerelor Sănătăţii, Culturii, IMM, Muncii, Tineretului şi Sportului, Finanţelor, Agriculturii, Mediului, Secretariatul General al Guvernului, Economiei şi Comunicaţiilor, incluzând astfel direcţii şi case de sănătate publică, direcţii de muncă, secţii judeţene ale Gărzii Financiare, direcţii agricole.

Ordonanţa afectează şi inspectorii şcolari generali, cei adjuncţi şi directorul Casei Corpului Didactic, contractele de management educaţional aflate în derulare încetând în termen de 15 zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici