Băsescu: România va găzdui în noiembrie Summit-ul Strategiei europene pentru regiunea Dunării

Preşedintele Traian Băsescu a participat, miercuri, la reuniunea la nivel înalt a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), la Istanbul, unde a declarat că România susţine aspiraţiile europene ale ţărilor din regiune, el menţionând în mod special eforturile Chişinăului de aderare la UE.

42 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România va găzdui în noiembrie Summit-ul Strategiei europene pentru regiunea Dunării

Băsescu: România va găzdui în noiembrie Summit-ul Strategiei europene pentru regiunea Dunării (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Preşedintele României a anunţat că ţara noastră va găzdui, în luna noiembrie Summit-ul Strategiei europene pentru regiunea Dunării, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Summit-ul SEECP a avut loc la Istanbul, capitală europeană a culturii în anul 2010. Evenimentul a marcat încheierea mandatului Turciei la preşedinţia în exerciţiu a SEECP şi preluarea acesteia de către Muntenegru.

La lucrările summit-ului au participat preşedinţii Albaniei, Bosniei şi Herţegovinei, Bulgariei, Croaţiei, Muntenegrului, Serbiei, Turciei şi Sloveniei, premierii Greciei şi Macedoniei, precum şi vicepremierul şi ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

Şefii de stat şi de guvern prezenţi au adoptat Declaraţia de la Istanbul în cadrul căreia sunt trecute în revistă evoluţiile recente din regiune, relaţia statelor participante cu structurile europene şi euroatlantice şi este subliniată necesitatea intensificării cooperării regionale.

În cadrul alocuţiunii, preşedintele Traian Băsescu a reafirmat sprijinul politic al României pentru accelerarea procesului de integrare europeană şi euroatlantică a statelor din regiune, precum şi disponibilitatea de a împărtăşi din experienţa acumulată de România în propriul proces de aderare.

Şeful statului a exprimat susţinerea faţă de eforturile administraţiei de la Chişinău de apropiere de structurile europene. În acest context, a reiterat ideea necesităţii oferirii Republicii Moldova unei perspective de aderare similare celei a statelor din Balcanii de Vest.

Preşedintele Băsescu a subliniat importanţa Europei de Sud-Est ca zonă de tranzit pentru fluxul de hidrocarburi din Asia, Marea Caspică sau din Orientul Mijlociu, în condiţiile în care securitatea energetică devine o prioritate majoră pentru toate statele europene.

Summit-ului SEECP din acest an a consemnat şi primirea Sloveniei în calitate de cel de-al 12-lea stat participant al Procesului. Această evoluţie demonstrează dinamica colaborării SEECP-Uniunea Europeană şi, totodată, creşterea ponderii statelor membre UE în cadrul acestei iniţiative regionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici