Băsescu: Summitul de la Varşovia va fi un eşec pentru România. Trebuia să cerem trupe NATO

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat duminică seară că summitul NATO va fi un eşec pentru România, afirmând că ţara noastră ar fi trebuit să urmeze exemplul Poloniei şi să ceară trupe ale statelor NATO care să fie comandate de comandamentul de divizie înfiinţat după summitul din Ţara Galilor.

4551 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Summitul de la Varşovia va fi un eşec pentru România. Trebuia să cerem trupe NATO

Băsescu: Summitul de la Varşovia va fi un eşec pentru România. Trebuia să cerem trupe NATO (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

''Din păcate acest summit (summitul NATO-n.r.) va fi un eşec pentru România şi nu spun cu interes politic, ci ştiind ce poate obţine România, adică nimic, niciun progres faţă de summitul din Ţara Galilor din 2014, încheiam spunând că acolo s-a stabilit operaţionalizarea scutului până la summitul următor, să avem operaţional un comandament de mare unitate, de divizie, un comandament de batalion pentru alte probleme logistice, de îmbinare a forţelor'', a spus Băsescu.

El a afirmat că România ar fi trebuit să urmeze exemplul Poloniei şi să ceară trupe ale statelor NATO care să fie comandate de comandamentul de divizie înfiinţat după summitul din Ţara Galilor.

''Pasul următor trebuia să fie să obţinem şi trupele pe care să le comande acest comandament de divizie'', a adăugat Băsescu, oferind exemplul Poloniei, care ''de a doua zi după summit au început să solicite popularea acestei mari unităţi cu trupe ale statelor NATO şi a obţinut-o''.

Fostul şef de stat a criticat propunerea de a pune bazele unei flote NATO în Marea Neagră.

''Noi ne-am trezit cu cinci luni înainte de summit să spunem că vrem să facem o flotă NATO în Marea Neagră, o prostie, pentru că oricine citeşte Tratatul de la Montreux, din 1936, despre regimul strâmtorilor Bosfor şi Dardanele (…) (vede-n.r.) că este o utopie'', a subliniat fostul preşedinte.

Băsescu a afirmat că ar fi avut o altă abordare - trecerea sub pavilion românesc a unor bastimente NATO.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici