Video Băsescu, Tăriceanu şi Cioroianu au semnat Tratatul de reformă al UE

Preşedintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu Tăriceanu şi ministrul de Externe Adrian Cioroianu au semnat, joi, la Lisabona, Tratatul de reformă al UE, alături de liderii tuturor statelor membre ale Uniunii.

2 afișări

După semnare, cei trei şi-au dat mâna, felicitându-se reciproc.

Preşedintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu Tăriceanu şi ministrul de Externe Adrian Cioroianu au sosit, joi, cu acelaşi avion, la Lisabona, pentru a participa la ceremonia semnării Tratatului de reformă al UE.

Evenimentul a avut loc în Mănăstirea Jeronimos din Lisabona, locul unde în 1985 a fost semnat tratatul de aderare al Portugaliei la UE.

La ceremonie au asistat, pe lângă şefii de stat şi de guvern ai celor 27 de state membre UE, miniştrii de Externe ale respectivelor ţări, precum şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso şi preşedintele Parlamentului European, Hans Gert Poettering şi reprezentantul UE pentru Afaceri Externe, Javier Solana.

Premierul britanic, Gordon Brown, a lipsit de la eveniment, tratatul fiind semnat din partea Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord de către ministrul de Externe David Miliband.

Semnarea documentului de către reprezentanţii celor 27 de state a durat aproximativ o jumătate de oră, fiind precedată de alocuţiuni susţinute de premierul portughez, Jose Socrates, de preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso şi de preşedintele PE, Hans Gert Poettering.

În alocuţiunile lor, aceştia au subliniat importanţa istorică a semnării tratatului, au mulţumit actualei preşedinţii a UE, deţinute de Portugalia, precum şi fostei preşedinţii, deţinute de Germania, pentru reuşita demersului legat de ajungerea la un acord şi finalizarea prin semnare a documentului.

Vorbitorii au spus că speră ca până la începutul anului 2009 tratatul să fie ratificat în parlamentele celor 27 de state membre UE.

Socrates, Barroso şi Poettering au arătat că, prin semnarea acestui tratat, UE demonstrează că a depăşit dificultăţile legate de ajungerea la un acord privind viitorul său şi că din impasul legat de insuccesul ratificării fostului tratat, Uniunea iese întărită.

În timpul ceremoniei de semnare a tratatului, Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu au schimbat, în mai multe rânduri, câteva cuvinte şi chiar, în unele momente au râs cu poftă.

Premierul Tăriceanu a stat în spatele şefului statului. Lângă Traian Băsescu au stat preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi preşedintele CE, Jose Barroso.

În timpul ceremoniei, Sarkozy, Tăriceanu şi Băsescu au schimbat, în mai multe rânduri, câteva cuvinte.

Ceremonia s-a încheiat cu un moment muzical în interpretarea unei artiste portugheze şi cu poza de familie a reprezentanţilor celor 27 de state membre UE.

Semnarea tratatului va fi urmată de un proces de ratificare de către parlamentele europene, liderii sperând că astfel se va evita o situaţie similară celei din 2005, când Constituţia care a precedat tratatul a fost respinsă la referendumurile din Franţa şi Olanda.

Tratatul constituie o versiune moderată a Constituţiei europene, care vizează crearea unei politici externe mai eficiente şi o capacitate de decizie mai democratică.

Preşedinţiile semestriale ale blocului european se vor încheia odată cu noul tratat şi vor fi înlocuite în 2009 cu un preşedinte pe termen lung al Consiliului European, care va prezida summit-urile. Tratatul va consolida şi funcţia de reprezentant pentru Politică Externă al blocului european.

Tratatul va permite şi luarea de decizii prin sistemul votului majoritar, în special în probleme legate de justiţie şi securitate, şi va acorda o maimare putere de decizie Parlamentului European şi celor naţionale.

În cursul după-amiezei Băsescu şi Tăriceanu se vor deplasa spre Bruxelles, pentru participarea la lucrările Consiliului European.

Şeful statului are programată în cursul serii participarea la reuniunea restrânsă a Partidului Popular European, la care vor fi prezenţi şefi de stat şi de guvern din UE, aparţinând acestei formaţiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici