Băsescu: Trebuie să ne consolidăm fiscal, să declanşăm politicile legate de o Europă competitivă - Mediafax

Băsescu: Trebuie să ne consolidăm fiscal, să declanşăm politicile legate de o Europă competitivă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la întâlnirea anuală cu diplomaţii români, că proiectul european nu este unul încheiat pentru România şi a precizat că ”trebuie să ne consolidăm fiscal, să declanşăm politicile legate de o Europă competitivă”.

90 afişări

Imaginea articolului Băsescu: Trebuie să ne consolidăm fiscal, să declanşăm politicile legate de o Europă competitivă

Băsescu: Trebuie să ne consolidăm fiscal, să declanşăm politicile legate de o Europă competitivă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Preşedintele a afirmat că proiectul european este un proiect pe care România nu l-a încheiat, proiectul de deplină integrare europeană.

”Nu aş spune că este un proiect rămas în urmă, slavă Domnului, am ţinut pasul cu toate evoluţiile care au avut loc în Uniunea Europeană, în perioada crizei şi după trecerea momentului de vârf al crizei, România fiind una din ţările care au înţeles că nu trebuie să se decupleze de eurogrup, prin neaderarea la toate documentele şi exigenţele impuse în perioada de criză”, a spus şeful statului.

 

Potrivit lui Traian Băsescu, ”au fost discuţii extrem de importante la ultimul Consiliu European, în care marea dezbatere a fost relaxarea măsurilor de consolidare fiscală sau menţinerea lor”.

”Concluziile acestei dezbateri a fost că la nivelul Uniunii Europene se vor menţine politicile de consolidare fiscală”, a spus preşedintele şi a adăugat că o traducere a acestei decizii este faptul că ”Europa a înţeles că nu mai poate asigura bunăstarea cetăţăenilor ei pe datorie, din împrumuturi care nu pot fi rostogolite la nesfârşit”.

Şeful statului a mai afirmat că, ”la final de mandat eşti mult mai liber decât la început de mandat”, şi a continuat: ”O voi spune fără ezitare, dacă Europa nu va înţelege să renunţe la povestea Europei sociale, în favoarea unei poveşti noi, care să se numească Europa competitivă, ne pregătim să reducem continuu nivelul de trai al cetăţenilor europeni”.

”Trebuie să ne consolidăm fiscal, să declanşăm politicile legate de o Europă competitivă”, a mai spus Traian Băsescu, apreciind că această competitivitate creşte în favoarea Statelor Unite şi a Chinei, în raport cu statele membre ale Uniunii Europene, luate global.

El a explicat că nu se referă la Germania, care este o ”insulă specială de competitivitate în Uniunea Europeană” şi a arătat că România trebuie să îşi asume susţinerea ideii Europei competitive.

Traian Băsescu a afirmat că nu este ”atât de pesimist cum sunt desenele publice legate de România” şi a precizat că investiţiile făcute în ultimele decade arată o Românie în creştere de competitivitate, menţionând cifrele de export.

”Este clar că economia românească începe să fie tot mai competitivă”, a afirmat Traian Băsescu, precizând că în acest moment ”condiţiile pentru investiţii străine directe sunt deteriorate”.

”Va trebui ca Guvernul, după alegeri, să facă o analiză pentru a vedea unde este problema şi de ce avem o prăbuşire a investiţiilor străine directe, investiţii care până acum, în ultimele decade, au adus acea tehnologie de ultimă oră”, a mai declarat Băsescu.

Potrivit şefului statului, un element pozitiv este faptul că în economia românească este producţie industrială, comparativ cu Uniunea Europeană, unde doar 16-17% este această producţie industrială, restul fiind servicii.

”Dacă am menţine aceste echilbre şi dacă am fi puţin mai eficienţi în a crea condiţii investiţiilor străine directe, România ar putea să devină competitivă. Sigur, nu mai discutăm despre întârzierea în folosirea fondurilor europene”, a mai comentat Traian Băsescu.

Potrivit preşedintelui, toate măsurile luate de România pentru ieşirea din criză îşi vor arăta binefacerile în momentul în care ţara noastră va intra în zona euro, conform planificărilor, la 1 ianuarie 2019.

”Avem de rezolvat problema legată de societăţile comerciale, de activităţile de servicii, care încă sunt în proprietatea statului”, a ţinut să mai menţioneze Băsescu, precizând că acea parte a economiei aflată încă sub controlul statului este încă neperformantă, dând ca exemplu CFR sau Poşta Română.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
BĂSESCU ,
ROMÂNIA ,
UE

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.