BEC a admis contestaţia USR-PLUS pentru scoaterea unor afişe cu Anghel Iordănescu şi Ilie Năstase

Biroul Electoral Central (BEC) a transmis, printr-un comunicat de presă, că a admis contestaţia Alianţei USR-PLUS privind afişele electorale ale UNPR din judeţul Ilfov şi a dispus înlăturarea materialelor electorale cu Anghel Iordănescu şi Ilie Năstase, candidaţi la europarlamentare.

17268 afișări
Imaginea articolului BEC a admis contestaţia USR-PLUS pentru scoaterea unor afişe cu Anghel Iordănescu şi Ilie Năstase

BEC a admis contestaţia USR-PLUS pentru scoaterea unor afişe cu Anghel Iordănescu şi Ilie Năstase

„BEC decide: Admite contestaţia formulată de Alianţa 2020 USR-PLUS şi dispune îndepărtarea, de către primarii oraşului Voluntari şi comunei Tunari, judeţul Ilfov, a materialelor electorale care îi reprezintă pe candidaţii UNPR Anghel Iordănescu şi Ilie Năstase, amplasate pe raza teritorială a celor două localităţi”, precizează Biroul Electoral Central, în comunicatul de presă.

De asemenea, BEC a decis să sesizeze Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ilfov în vederea luării măsurilor prevăzute de art 54 alin (1) şi art. 53 lit. k) din Legea nr. 33/2007 republicată, cu modificările ulterioare. Decizie definitivă pronunaţă pe 14 mai.

Articolul 54 al actului normativ menţionat prevede amenzi de la 1.500 lei la 4.500 pentru faptele specificate la articolul 53 lit. k) şi anume „nerespectarea dispoziţiilor art. 35 alin. (2) şi (4) şi ale art. 40 alin. (3) - (7); afişarea listelor electorale şi a copiilor de pe acestea; distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a platformelor-program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite”.

„Astfel, mijloacele utilizate - panouri publicitare de propagandă electorală - nu sunt permise de art. 36 alin. (2) din Legea nr. 334/2006; dimensiunea afişelor publicitare amplasate pe panourile de propagandă electorală depăşeşte dimensiunea restrictivă indicată de art. 36 alin. (2) din Legea nr. 334/2006; afişele publicitare de propagandă electorală utilizate de candidaţii UNPR încalcă regulile şi principiile comunitare privind transparenţa în domeniul electoral”, precizează reprezentanţii Alianţei USR-PLUS în sesizarea făcută la BEC.

Reprezentanţii USR au transmis, ulterior, într-un comunicat de presă că UNPR a încercat să eludeze legea, prin omiterea intenţionată a numelui formaţiunii şi lipirea unor afişe de dimensiuni care nu respectă prevederile legale.

„Prin omiterea intenţionată a acestor detalii, UNPR a încercat să eludeze legea, care impune competitorilor electorali să lipească afişe de propagandă numai pe panourile speciale amplasate de primari, maxim un afiş pe panou, cu dimensiunile de până la 50 cm X 30 cm, pe care să apară denumirea partidului sau alianţei, denumirea firmei producătoare, tirajul şi codul de identificare. Susţinând că nu pot fi considerate materiale de propagandă, UNPR a comandat afişe de dimensiuni impresionante pe care le-a afişat în locuri nepermise, înfăţişându-i pe Ilie Năstase şi Anghel Iordănescu în perioadele când înregistrau performanţe sportive, menţionându-le numele şi prenumele, alături de mesaje laudative cu scop electoral evident. În continuare, ne aşteptăm ca birourile electorale judeţene şi de sector să se conformeze acestei interpretări şi să admită toate sesizările similare formulate împotriva UNPR”, au precizat reprezentanţii USR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici