Berceanu: Cei cu dosare penale nu pot fi suspendaţi din PDL în lipsa unei sentinţe definitive

Liderul PDL Dolj, Radu Berceanu, susţine că membrii democrat-liberali care au dosare penale nu pot fi suspendaţi din partid până când justiţia nu dă o sentinţă definitivă în cazul lor, el arătând că, deşi acest lucru este prevăzut şi în Statutul PDL, "sunt voci în partid care au păreri".

32 afișări
Imaginea articolului Berceanu: Cei cu dosare penale nu pot fi suspendaţi din PDL în lipsa unei sentinţe definitive

Berceanu: Cei cu dosare penale nu pot fi suspendaţi din PDL în lipsa unei sentinţe definitive (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Radu Berceanu a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Craiova alături de primarul Antonie Sololon, judecat pentru fapte de corupţie, că, deşi Statutul partidului a fost dezbătut într-o comisie şi a fost votat în unanimitate de membrii PDL, sunt încă voci în partid care au "păreri", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Într-un partid care mai poartă şi numele de democrat sunt foarte multe idei şi foarte multe păreri. Ceea ce este de reţinut este ceea ce scrie în Statut şi ceea ce scrie în regulamentul de organizare teritorială. Restul sunt păreri. Şi eu am multe păreri", a spus Radu Berceanu.

Potrivit acestuia, din comisia care a elaborat Statutul PDL au făcut parte 20 de persoane, alese pe mai multe criterii.

"Comisia care a elaborat noul statut a avut vreo 20 de persoane. (…) Doamna Monica Macovei a făcut parte, eu am făcut parte, dar nu prea m-am dus pe acolo, pentru că am fost propus pe principiul că am o anumită vechime şi o anumită experienţă, însă eu am spus că statutul este o chestiune de noutate, nu de experienţă", a explicat liderul PDL Dolj.

Întrebat dacă este de acord cu fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei, care spunea că nu vede ales la conducerea partidului pe cineva care are dosar penal, Radu Berceanu a spus: "Doamna Macovei şi alţii au supus dezbaterii şi discuţiilor aceste idei care, atât în comisie, cât şi în plen, nu au fost acceptate, pentru că dacă vorbim de cine are dosar penal, uitaţi-vă câte dosare penale se fac pe la Parlament. Roberta Anastase are dosar penal că nu ştiu ce a numărat, Sever Voinescu la fel. Atunci îi suspendăm pe toţi. Sau scriem în statut că sunt suspendaţi cei care au dosar penal dacă dă bine sau nu dă bine sau dacă este sau nu este de acord doamna Monica Macovei sau sunt dintr-o parte sau alta. Nu cred că se poate treaba asta".

Berceanu a mai spus că un membru cu dosar penal este nevinovat până când instanţa nu-l condamnă definitiv.

"Cred, alături de toţi colegii mei, că prevederea din Constituţie care spune că nimeni nu este vinovat atâta vreme cât nu s-a dovedit altceva şi nu s-a luat o decizie judecătorească definitivă este valabilă pentru toată lumea. Cred că trebuie să ne despărţim puţin de lucrurile care în Constituţie sunt scrise într-un fel, iar în practică noi le facem altfel", a arătat Berceanu.

Fostul ministru al Transporturilor apreciază că Statutul ar fi putut avea şi o problemă de "neconstituţionalitate" în cazul în care erau limitate drepturile unui membru care este cercetat de Parchet.

"Dacă am fi scris aşa ceva şi cineva din partid vroia să facă vreo surpriză, aveam un statut neconstituţional. Să nu credeţi că un statut poate fi neconstituţional sau împotriva legii, chiar dacă este o chestiune internă a unui partid. Nu se poate. Legea trebuie respectată de toată lumea", a mai spus Berceanu.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat, recent, că nu vede ales la conducerea partidului pe cineva care are dosar penal.

"Eu nu văd ales la conducerea partidului pe cineva care are dosar penal. Domnul Falcă (primarul Aradului, Gheorghe Falcăsă-n.r.) se ducă să-şi rezolve problema, poate e nevinovat, dar să-şi rezolve problema întâi, nu să tot ceară amânări", a spus Macovei.

De asemenea, Macovei a declarat, joi, la o dezbatere, că există o problemă în justiţie în legătură cu judecătorii ICCJ, arătând că dosare cu politicieni pe teme de fraudă, corupţie sau furt sunt blocate de aproximativ patru ani. Ea a citat dintr-o listă, apărută în presă, în care apar nume de politicieni şi oameni de afaceri despre care se spune că au dosare blocate la ICCJ: Copos, Mihăilescu, Patriciu, Voiculescu, Remeş, Falcă şi Manţog.

Macovei a spus, la aceeaşi dezbatere, că PDL ar trebui să transmită public mesajul că nu intervine în justiţie, după ce DNA a cerut arestarea unui deputat PDL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici