Berceanu: PNL a iniţiat moţiunea simplă în urma răspunsurilor pe care le-am dat la cea de cenzură

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a respins, luni, toate acuzaţiile la adresa sa din moţiunea simplă a PNL "Ministrul antitransporturi şi pro-furt", arătând că liberalii au iniţiat această moţiune deoarece au fost supăraţi pe el pentru răspunsurile pe care le-a dat la moţiunea de cenzură.

26 afișări
Imaginea articolului Berceanu: PNL a iniţiat moţiunea simplă în urma răspunsurilor pe care le-am dat la cea de cenzură

Berceanu: PNL a iniţiat moţiunea simplă în urma răspunsurilor pe care le-am dat la cea de cenzură (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Probabil că i-am deranjat foarte tare pe colegii liberali la moţiunea de cenzură încât s-au gândit să facă sub formă de pedeapsă această moţiune. Răspunsurile mele de acum o să-i supere şi mai tare", a afirmat Berceanu, la dezbaterile care au precedat repingerea, prin vot, a moţiunii simple a PNL pe domeniul transporturilor.

El a respins criticile din moţiunea simplă referitoare la Autostrada Bechtel, arătând că Guvernul PSD a încheiat cu această companie un contract ilegal, iar Guvernul PNL s-a "ocupat dezastruos" de acest contract.

Berceanu a precizat că, atâta timp cât acest contract cu Bechtel nu va fi modificat, el nu va aloca bani pentru acest proiect şi l-a criticat pe fostul ministru al Transporturilor, liberalul Ludovic Orban, pentru că "nu a avut nicio preocupare faţă de acest proiect".

"Acest contract este o nenorocire pentru orice ministru care va veni şi dacă nu se vor face modificări pe acest contract, nu am de gând să aloc bani. Prioritatea mea este cofinanţarea proiectelor finanţate cu UE. Nu sunt dispus să aloc bani pentru acest proiect", a afirmat Berceanu.

Radu Berceanu a mai spus, referitor la criticile din moţiune în legătură cu autostrada Comarnic-Braşov, că dacă sunt erori în legătură cu acest contract, acestea au fost determinate de faptul că a fost ales acest tronson pentru concesiune şi nu Sibiu-Piteşti, agreat de UE. El a adăugat că au fost impuse condiţii imposibile pentru orice consorţiu.

Berceanu l-a criticat pe predecesorul său, liberalul Ludovic Orban pe motiv că acesta ar fi făcut, în timpul mandatului său, numai studii de fezabilitate.

Potrivit lui Berceanu, Orban a alocat o treime din bani pentru studii de fezabilitate la "preţuri enorme" şi care vor trebui să fie refăcute pentru că vor fi vechi atunci când se va ajunge la aplicarea lor.

În legătură cu tronsonul Bucureşti-Fundulea, Berceanu a ţinut să spună că Traian Băsescu, când a fost ministru al Transporturilor, a pornit acest proiect în 1992, apoi, în timpul Guvernării Văcăroiu, nu s-a făcut nimic, iar, în 1997, Băsescu a făcut toate demersurile pentru obţinerea finanţării.

El a răspuns şi acuzaţiilor în legătură cu sumele cerute echipei tehnice a formaţiei ACDC, arătând că a făcut o anchetă în acest caz şi i-a dat afară pe toţi cei cinci angajaţi de pe tură.

Berceanu s-a referit de mai multe ori la Călin Popescu Tăriceanu, spunându-le liberalilor, iniţiatori ai moţiunii, să se informeze de la fostul premier pentru că "nimeresc alături'.

Radu Berceanu a vorbit 40 de minute pentru a răspunde acuzaţiilor din moţiune şi a fost atenţionat de preşedintele de şedinţă Mircea Duşa (PSD) că s-a epuizat timpul alocat discursului său.

"Dacă va trebuit moţiune, vă răspund", a replicat Berceanu, adăugând: "Când mai faceţi viitoarea moţiune, vă spun şi restul".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici