Blaga: Împărtăşesc punctul de vedere al lui Macovei. Cei care au votat modificările la Codul penal, la discuţii

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, miercuri, că împărtăşeşte punctul de vedere al Monicăi Macovei privind sancţionarea parlamentarilor PDL care au votat alături de USL la modificarea Codului penal.

622 afișări
Imaginea articolului Blaga: Împărtăşesc punctul de vedere al lui Macovei. Cei care au votat modificările la Codul penal, la discuţii

Vasile Blaga (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Blaga a precizat că aceşti parlamentari vor fi invitaţi luni la Biroul Permanent Naţional al PDL pentru a spune "ce a fost în capul lor" şi a arătat că sancţiunile merg de la mustrare până la excludere.

"Am discutat şi aseară şi azi-noapte şi azi cu doamna Monica Macovei şi împărtăşim acelaşi punct de vedere. Vom discuta lucrurile astea în Biroul Naţional al partidului, vom respecta procedurile, îi vom asculta şi pe colegi, nu ştiu ce a fost în capul lor", a precizat Blaga, răspunzând la o întrebare pe această temă.

El a fost solicitat să precizeze cum ar putea fi sancţionaţi parlamentarii PDL care au votat alături de USL la modificarea Codului penal privind conflictul de interese.

"Nu mă pronunţ. Sunt o serie de sancţiuni, de la mustrare până la excludere. Putem discuta ce a fost în capul lor, o să-i chemăm până luni la BPN", a adăugat Vasile Blaga.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei solicită conducerii partidului sancţionarea deputaţilor democrat-liberali care au votat pentru modificarea infracţiunii de conflict de interese din Codul penal sau s-au abţinut.

Macovei menţionează, într-o declaraţie remisă agenţiei MEDIAFAX, că, potrivit listei de vot de pe site-ul Camerei Deputaţilor, deputaţii Adrian Gurzău şi Gheorghe Udriște au votat pentru modificarea infracţiunii de conflict de interese, alături de USL, iar deputatul Dragoş-Ionel Gunia s-a abţinut.

"În aceste condiţii, solicit conducerii PDL să analizeze situaţia celor 3 deputaţi şi să-i sancţioneze, pentru că modificarea infracţiunii de conflict de interese este o lovitură dată anticorupţiei", adaugă Monica Macovei.

Ea susţine că USL acţionează în acest moment împotriva intereselor României şi a statului de drept, iar PDL nu poate fi părtaş, nici măcar cu un vot, la acest demers.

Deputatul PDL Adrian Gurzău susţine că a votat împotriva modificării Codului Penal şi că este o eroare electronică că a apărut că a votat "pentru", adăugând că îşi retrage votul în scris şi că Monica Macovei trebuia să aibă o discuţie personală cu el înainte de a cere sancţionarea lui.

"Eu am votat cum a zis liderul de grup, împotriva modificărilor la Codul penal şi am fost surprins că a apărut că am votat «pentru». Poate să fie o eroare electronică, ca să nu spun că votul poate fi manipulat de USL. Mă surprinde, pentru că eu am avut o poziţie clară, fermă, vehementă împotrivă", a precizat, pentru MEDIAFAX, Adrian Gurzău.

El a adăugat că o să-şi retragă în scris votul care a apărut "dintr-o eroare" şi atunci când legea va fi retrimisă la Parlament va vota împotrivă, va ridica mâna şi se va ridica în picioare. Gurzău a spus că de multe ori au fost probleme cu votul electronic şi că sunt şi colegi care s-au plâns de cartelele de vot care s-au demagnetizat.

"Poziţia mea este împotriva modificărilor la Codul penal, votul favorabil a apărut dintr-o eroare. Îmi retrag votul în scris şi când va reveni legea în Parlament o să-mi manifest poziţia", a adăugat Gurzău.

El a mai spus că nu îi este frică de sancţiuni şi că Monica Macovei trebuia să aibă o discuţie personală cu el înainte de a cere sancţionarea lui şi o discuţie în partid. "Dacă doamna Macovei vrea sancţionarea mea, să mă trimită la comisia de disciplină, dar mai întâi trebuia să avem o discuţie în partid", a mai spus Gurzău.

Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, cu 266 de voturi "pentru", 32 de voturi "împotrivă" şi 6 abţineri, un proiect de modificare a Codului Penal respins de Senat în octombrie 2012. În favoarea proiectului au votat şi deputaţii PDL Adrian Gurzău şi Gheorghe Udrişte, în timp ce Dragoş-Ionel Gunia s-a abţinut.

Legea modifică articolul 253 indice 1 din Codul penal privind conflictul de interese.

În forma aflată în vigoare, articolul prevede: "Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie pe durată maximă". Acelaşi articol stabileşte, la alineatul 2, că aceste dispoziţii nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative.

Articolul a fost modificat de Camera Deputaţilor, printr-un amendament propus de Comisia juridică, astfel: "Fapta persoanei care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu ce rezultă dintr-un contract de muncă şi o fişă a postului semnate cu o instituţie dintre cele prevăzute la art. 145 (autorităţi, instituţii publice, persoane juridice de interes public - n.r.) şi care îndeplineşte un act prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material necuvenit pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea dreptului de a ocupa funcţia publică de care s-a folosit la săvârşirea faptei pentru o durată de maximum 3 ani, calculată începând cu data săvârşirii faptei".

Şi alineatul 2 a fost modificat astfel: "Dispoziţiile alin. 1 nu se aplică în cazul emiterii, aprobării, adoptării sau semnării actelor normative sau administrative, precum şi în cazul încheierii unui act sau a luării unei hotărâri care să privească creaţia, dezvoltarea, pregătirea ştiinţifică, artistică, literară, profesională".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici