Blaga: PDL va depune, împreună cu PPDD, o moţiune simplă pe tema aderării la Schengen

PDL a luat decizia, împreună cu PPDD, să depună cât de curând o moţiune simplă la Camera Deputaţilor pe tema aderării la Schengen, anunţă preşedintele PDL, Vasile Blaga, precizând că "România plăteşte acum pentru un an de politică anti-europeană şi anti-naţională dusă de USL".

153 afișări
Imaginea articolului Blaga: PDL va depune, împreună cu PPDD, o moţiune simplă pe tema aderării la Schengen

Vasile Blaga (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Vasile Blaga: PDL depune moţiune simplă pe Schengen la Camera Deputaţilor. Singurul obstacol în aderarea României la Schengen este, în acest moment, Guvernul USL. Premierul Ponta, ministrul de externe Corlăţean şi ministrul de interne Stroe ştiau foarte bine că există Guverne europene care leagă direct aderarea României la Schengen de problemele semnalate în raportul MCV. Prin refuzul de a corecta deficienţele semnalate de raportul MCV, USL a demonstrat fără echivoc că între Schengen şi controlul justiţiei, USL a ales controlul justiţiei. România plăteşte acum pentru un an de politică anti-europeană şi anti-naţională dusă de USL", se arată într-un comunicat PDL remis agenţiei MEDIAFAX.

Sursa menţionată precizează că PDL a luat decizia, împreună cu PPDD, să depună cât de curând o moţiune simplă la Camera Deputaţilor pe tema aderării la Schengen.

"Cerem Guvernului Ponta să îşi asume răspunderea pentru ratarea în 2013 a obiectivului Schengen şi să spună clar românilor dacă aderarea la Schengen mai este un obiectiv pentru USL sau nu. Cerem Guvernului USL să repună integrarea în Schengen în vârful listei de obiective prioritare naţionale. Nu în ultimul rând, cerem guvernului Ponta să spună clar românilor care este drumul pe care va merge România în perioada următoare. Am parcurs numai o treime din drumul spre Europa. Semnalele transmise la nivel naţional şi european arată că Guvernul de la Bucureşti a luat deja decizia de a întoarce România din drum", se arată în comunicat.

PDL consideră că "România are un Guvern iresponsabil şi profund anti-naţional".

"Jucând cartea naţionalistă şi anti-europeană, Guvernul USL încearcă de fapt să acopere cu minciuni şi retorică găunoasă eşecul de proporţii al ratării obiectivului Schengen în 2013. Guvernul USL spune că România nu mai vrea să fie parte a unui proces Schengen necredibil. Adevărul este că la nivel european necredibilă este voinţa politică a majorităţii USL de a alinia România la rigorile democratice şi ale statului de drept cerute de Uniunea Europeană şi de a realiza integrarea totală a României în UE", se mai arată în comunicat.

Blaga precizează că România a cheltuit 1,3 miliarde de euro din fonduri publice, naţionale şi europene, pentru a îndeplini criteriile tehnice pentru Schengen.

"Lejeritatea cu care premierul Ponta şi Guvernul său dau cu piciorul acestui obiectiv este profund anti-economică şi anti-naţională. Aderarea la Schengen are legătură cu integrarea deplină a României în UE, cu timpul petrecut de români în vămi, cu reducerea cheltuielilor naţionale cu securitatea graniţelor şi, mai ales, cu reducerea costurilor de export ale companiilor româneşti în contextul în care 70 la sută din exporturile României merg spre UE, prin porturi şi prin punctele de graniţă terestre. Din aceste motive, PDL consideră că aderarea la Schengen trebuie să rămână obiectivul prioritar al României. În plus, menţinerea obiectivului Schengen drept prioritate naţională ar demonstra că România vrea să se integreze complet în Uniunea Europeană şi că înţelege rigorile în ceea ce priveşte statul de drept din clubul european", se mai arată în comunicat.

Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat într-un interviu pentru Spiegel că va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Hans-Peter Friedrich (CSU) doreşte împiedicarea unei aderări rapide a Bulgariei şi României la spaţiul Schengen şi rdicarea controalelor de graniţă pentru cetăţenii acestora. Dacă în urma votului din cadrului reuniunii miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne (Consiliul JAI - n.r.) ambele ţări vor fi admise, "intrarea acestora va fi împiedicată prin veto-ul german", a declarat Friedrich în interviul pentru Spiegel, anticipat printr-un rezumat apărut duminică în pagina online a Rheinische Post.

"Chiar şi considerarea aderării parţiale, adică intrarea cu aeroporturile şi porturile maritime, este scoasă de la masa discuţiilor", a completat ministrul german.

"Extinderea spaţiului Schengen va fi acceptată de către cetăţenii noştri numai în condiţiile în care sunt asigurate premisele de bază", a spus Friedrich. "În momentul de faţă nu este cazul", a adăugat el.

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a declarat că nu consideră poziţia exprimată de ministrul federal de Interne, Hans-Peter Friedrich, privind opoziţia pentru aderarea la Schengen a României ca fiind a Germaniei, ci "a unei părţi din guvernul creştin-democrat" din PPE, din care face parte şi PDL.

"În primul rând, nu mă surprinde poziţia ministrului de Interne al Germaniei. Nu aş spune al Germaniei, ci o parte a guvernului creştin-democrat, din PPE, din care face parte şi PDL", a declarat Corlăţean duminică seară.

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică seară, că nu are nimic de reproşat Germaniei cu privire la aderarea la Schengen, ci celor din România care "înjură şi vorbesc de rău România" pe la Bruxelles şi Berlin şi "se bucură că ne scufundăm după ce au dat găuri în barcă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici