Blaga şi Degeratu, chemaţi la audieri la Comisia de Apărare de la Camera Deputaţilor

Comisia de apărare a Camerei a decis, marţi, în absenţa reprezentanţilor PDL, să-i audieze miercuri pe ministrul interimar al Administraţiei şi Internelor Vasile Blaga şi pe consilierul prezidenţial Constantin Degeratu în legătură cu DGIPI şi, respectiv, cazul Hayssam, a declarat vicepreşedintele comisiei, George Scutaru (PNL).

20 afișări
Imaginea articolului Blaga şi Degeratu, chemaţi la audieri la Comisia de Apărare de la Camera Deputaţilor

Ministrul interimar de Interne, Vasile Blaga (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Scutaru a precizat, pentru MEDIAFAX, că PNL şi PSD au propus ca aceste audieri să aibă loc miercuri. Această propunere a generat nemulţumirea reprezentanţilor PDL, care au părărsit sala de şedinţe a comisiei.

"Vrem să-i audiem pe domnul Blaga în legătură cu «Doi şi un sfert» şi pe domnul Degeratu în legătură cu cazul Hayssam", a spus Scutaru.

El a adăugat că, în măsura în care cei doi vor răspunde invitaţiei, Comisia de apărare intenţionează să-i audieze miercuri, la ora 10.30.

La rândul său, deputatul PNL Mihăiţă Calimente, membru al Comisiei, a precizat că deputaţii au decis să îl cheme la audieri pe ministrul interimar de Interne, Vasile Blaga, săptămâna viitoare, pentru a da explicaţii în legătură cu trimiterea în faţa instanţei a patru ofiţeri DGIPI.

"Am decis ca, în cursul săptămânii viitoare, să fie chemat şi ministrul de Interne pentru a vedea de ce au fost trimişi în faţa instanţelor de judecată patru ofiţeri de la DGIPI, având în vedere că, în discuţiile pe care noi le-am avut acum o săptămână cu domnul Drăjneanu, am primit asigurări că nu au dispărut documente de la DGIPI şi ne-a explicat şi mecanismul - de altfel foarte complicat - prin care un document poate fi scos de acolo sau de a ajunge ca cineva să cerceteze arhiva DGIPI", a spus Calimente.

Calimente a menţionat şi motivul pentru care Comisia a hotărât să-l invite la audieri pe consilierul prezidenţial Constantin Degeratu.

"În legătură cu noile evenimente legate de stenograma care a apărut în presă (cu privire la Omar Hayssam, n.r.), s-a hotărât ca mâine (miercuri, n.r.) domnul Degeratu să fie convocat pntru a da lămuriri asupra acestei situaţii", a declarat deputatul PNL.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la 19 octombrie, la RFI, că Marian Vanghelie nu a primit dosare ale DGIPI, ci doar informaţii de la ofiţerii care "şi-au compromis statutul de ofiţeri ai MI", devenind "slugi" ale lui Marian Vanghelie", aceştia urmând să "meargă" la Parchet.

Preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, a declarat, în septembrie, că "s-a dorit" să se puna mâna pe arhiva "Doi şi un sfert", unde e vorba de "fetiţa EBA", care "se încinge" din când în când" şi că arhiva DGIPI "este pe mâini bune".

De asemenea, Vanghelie a afirmat că, din infomaţiile pe care le deţine, la DGIPI nu ar mai exista date despre Traian Băsescu, exceptând "o bucăţică" cu Omar Hayssam, din care şeful statului "poate să aibă o problemă".

În ceea ce priveşte cazul Hayssam, ziarul "Gardianul" a publicat, în ediţia de vineri, stenograma unei discuţii care ar fi fost purtate, în septembrie 2005, de Omar Hayssam cu generalul Constantin Degeratu, consilier pe probleme de securitate la Preşedinţie. Potrivit ziarului, Hayssam spune, în discuţie, că preşedintele i-ar fi promis liberatea dacă ziariştii români răpiţi în Irak vor fi eliberaţi.

Vineri, Traian Băsescu a declarat, referindu-se la publicarea stenogramei, că "se folosesc vorbe ale unui membru PSD", infractor, împotriva preşedintelui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici