Boc despre legea despăgubirilor: Îl invit pe Ponta să citească ce spunea când îmi asumam răspunderea

Fostul premier Emil Boc susţine că Guvernul ar fi putut decide trecerea prin Parlament a Legii despăgubirilor, nu să îşi asume răspunderea, deoarece are majoritate, invitându-l pe premierul Victor Ponta să citească declaraţiile pe care le dădea când fostul guvern îşi asuma răspunderea.

343 afișări
Imaginea articolului Boc despre legea despăgubirilor: Îl invit pe Ponta să citească ce spunea când îmi asumam răspunderea

Emil Boc (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, dacă Guvernul Ponta ar fi trebuit să treacă Legea despăgubirilor prin Parlament sau să recurgă la varianta asumării răspunderii, Emil Boc a răspuns că guvernanţii aveau şi altă cale, nu doar cea a răspunderii.

"Amintiţi-vă ce era la gura d-lui Ponta sau a puterii de astăzi când guvernul pe care l-am condus îşi prezenta vreo asumare în Parlament. L-aş invita doar să citească ce spunea când îmi asumam eu răspunderea şi să pună acele fraze azi (miercuri - n.r.) în plenul Parlamentului şi să vadă ce spun. Repetă şi ei practica asumării pentru că au ajuns la concluzia că nu au altă cale. Din nefericire, ei aveau altă cale, au peste 70 la sută majoritate în Parlament. Noi nu aveam o astfel de majoritate şi a trebuit să luăm măsuri dure de austeritate când am apelat la asumare. Când ai 70 la sută în Parlament, poate parcă o altă soluţie era mai bună. Când ai 70 la sută majoritate, nu înţeleg de ce nu se merge prin Parlament, dar asta e o decizie care ţine de Guvern", a spus Boc.

Acesta a subliniat că nu respinge procedura asumării, care este constituţională, dar se utilizează când există o majoritate la limită şi este nevoie urgentă de reglementarea unei situaţii de criză.

Fostul premier a afirmat că nu a văzut forma finală a legii şi că aşteaptă o formă definitivă "pentru a vedea implicaţiile pe care le are faţă de autorităţile locale".

"Ce mi se pare mie este că doar se amână rezolvarea problemei când spui că doar din 2017 vor da bani, e clar că Guvernul vrea să scape povara financiară de pe umerii lui, în loc să găsească soluţii de a reglementa, aşa cum am făcut noi în timpul guvernării cu Fondul Proprietatea, care dădea resurse financiare celor care aveau dreptul de proprietate, acum se amână până după 2017, când nu va mai fi Victor Ponta la putere. E o amânare, nu o rezolvare", a adăugat Boc.

Întrebat în continuare cum comentează faptul că România riscă să fie condamnată la CEDO pentru acordarea de despăgubiri "pe puncte", Boc şi-a manifestat speranţa că forma finală a Legii despăgubirilor să fie cea negociată cu CEDO.

"Dacă nu s-a negociat, vom avea din nou mari probleme. Era obligaţia Guvernului, pe baza discuţiile de la CEDO, ca forma pe care o propune să fie acceptată de CEDO pentru că, altfel, vom menţine în continuare şirul proceselor avute în ultimii 20 de ani. În mod obligatoriu trebuie să existe o colaborare cu CEDO şi o formă acceptată de către ei", a mai spus Boc.

Proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament, stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.

Ultima tranşă va reprezenta 16% din numărul punctelor acordate, astfel încât suma totală să poată fi achitată într-un interval de şapte ani, calculat din 2017.

Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.

Premierul Ponta a asigurat că noua lege privind imobilele naţionalizate nu îi va afecta în niciun fel pe foştii chiriaşi care au cumpărat astfel de imobile în baza Legii 112/1995 şi nu vor exista cazuri în care aceştia să fie scoşi din casă de fostul proprietar, deoarece vor fi acordate despăgubiri.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, marţi seară, că Guvernul a acceptat şapte amendamente la Legea imobilelor naţionalizate, prin care limitează punctele pentru cumpărătorul de drepturi litigioase, dar schimbă condiţia de modificare a categoriei terenului pe izlazul comunal şi nu mai tratează chiria către proprietarul unui spital/şcoală ca plată lunară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici