Boc: Ponta, iresponsabil, induce suprapunere între recensământul din 2011 şi populaţia cu drept de vot

Fostul premier Emil Boc susţine că şeful Executivului, Victor Ponta, este "iresponsabil din punct de vedere politic", în condiţiile în care "induce o suprapunere între rezultatul de la recensământul din 2011 şi populaţia cu drept de vot", lucruri care "nu se confundă".

511 afișări
Imaginea articolului Boc: Ponta, iresponsabil, induce suprapunere între recensământul din 2011 şi populaţia cu drept de vot

Emil Boc (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

"După declaraţia făcută cu privire la referendumul din 2012 şi faptul că preşedintele ar fi trebuit să fie demis, pot spune că Victor Ponta este un om iresponsabil din punct de vedere politic, pentru că, în calitate de prim-ministru, atacă o decizie a CC care a fost dată în baza datelor oferite de guvernul pe care l-a condus. Validarea sau invalidarea referendumului s-a făcut în baza datelor oferite de Guvernul Ponta, iar astăzi, Ponta atacă şi decizia CC şi propriul guvern pe care îl conduce. În al doilea rând, este iresponsabil şi pentru faptul că încearcă să inducă în opinia publică o suprapunere între rezultatul de la recensământul din 2011 şi populaţia cu drept de vot. Or cele două lucruri nu se confundă, aşa cum vrea Victor Ponta", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, Emil Boc.

Potrivit acestuia, Institutul Naţional de Statistică oferă, prin recensământ, date despre evidenţa populaţiei României, în timp ce populaţia cu drept de vot este înregistrată la Ministerul Afacerilor Interne, unde se găseşte Registrul naţional al persoanelor cu drept de vot, în funcţie de situaţia juridică a fiecăreia.

"Nu orice cetăţean care a împlinit 18 ani are drept de vot, pentru că există şi posibilitatea ca drepturile electorale să-i fie suspendate pe o anumită perioadă de timp. După cum nu toată populaţia României are drept de vot, întrucât cei sub 18 ani, evident, nu votează. În mod vădit şi voit, Victor Ponta face această confuzie pentru a ataca din punct de vedere politic rezultatele referendumului din 2012. Ponta demonstrează că nu a depăşit faza amatorismului politic, rămâne prizonierul unor obiective politice mărunte şi nu a ieşit din clişeele loviturii de stat din 2012", a subliniat Emil Boc.

Datele recensământului relevă că la referendumul din iulie anul trecut, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, a fost atins cvorumul de participare de peste 50%, a declarat premierul Ponta, cerând miniştrilor de Interne şi Administraţie să adapteze întreaga legislaţie la această realitate.

"Am văzut şi eu datele finale ale recensământului, mai bine mai târziu decât niciodată. Am fost peste 50% în 29 iulie care am dat «lovitura de stat», cum ar spune unii rămaşi în urmă, dar nu ne mai foloseşte prea mult acum, însă o să vă rog să vedem cum adaptăm totuşi toată legislaţia noastră la o realitate care acum nu mai e contestată de nimeni. Câţi suntem, cum se fac cvorumurile locale, naţionale, liste permanente, pentru că, din păcate, deciziile de anul trecut ale Curţii Constituţionale au reuşit mai mult să ne încurce decât să ne lămurească", a spus Ponta în şedinţa de guvern.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, i-a răspuns că, odată cu intrarea în vigoare a Registrului Electoral, problema numărării şi stabilirii numărului de alegători în listele permanente nu mai ţine de competenţa Guvernului, ci a Autorităţii Electorale Permanente. El a adăugat că eventuala modificare a legislaţiei în domeniu reprezintă o problemă diferită.

"Deci, voi nu vă mai băgaţi, gata, am înţeles, v-aţi spălat pe mâini, da-ţi la alţii ! Deci, tu te-ai scos, nu mai ai tu treabă cu...", i-a replicat Ponta lui Stroe.

Un număr de 16.269.839 de persoane din populaţia stabilă a României au 18 ani şi peste, această cifră nefiind însă şi cea a populaţiei cu drept de vot, care nu a fost dată joi, la anunţarea rezultatelor definitive privind populaţia ale Recensământului din 2011.

Populaţia stabilă a României la 20 octombrie 2011 era de 20.121.641 de persoane, în scădere cu 1.559.300 de persoane, faţă de recensământul anterior, din 2002, conform rezultatelor definitive privind populaţia ale Recensământului 2011.

Populaţia stabilă evaluată în cadrul Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor 2011 cuprinde persoanele care au reşedinţă pe teritoriul ţării pe o perioadă de minim 12 luni, indiferent de cetăţenie.

Din această populaţie, 16.269.839 de persoane au vârste de cel puţin 18 ani, au spus reprezentanţii INS, la întrebările jurnaliştilor, precizând că aceasta nu este populaţia cu drept de vot din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici