Boc: Premierul Victor Ponta este primul procuror de drept neconstituţional din România

Liderul PDL, Emil Boc, afirmă că premierul Victor Ponta este "primul procuror de drept neconstituţional" din România, titlul fiindu-i decernat cu ocazia deciziei Curţii Constituţionale care a declarat neconstituţională ordonanţa de restituire de către primari a banilor primiţi de la fostul guvern.

706 afișări
Imaginea articolului Boc: Premierul Victor Ponta este primul procuror de drept neconstituţional din România

Boc: Premierul Victor Ponta este primul procuror de drept neconstituţional din România (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Emil Boc a declarat, vineri, că încă o dată se demonstrează că Guvernul Ponta "este plin de amatorism şi de oameni care se pricep la copiat şi la xerox şi mai puţin la performanţă".

"Primul ministru Victor Ponta este primul procuror de drept neconstituţional din România. Titlul i-a fost decernat cu ocazia deciziei Curţii Constituţionale prin care a fost declarată neconstituţională ordonanţa în urma căreia a luat banii primarilor. Încă o dată se demonstrează că acest Guvern este plin de amatorism şi de oameni care se pricep la copiat şi la xerox şi mai puţin la performanţă", a spus Emil Boc.

Curtea Constituţională a decis, joi, că este neconstituţional textul din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 15, din 8 mai 2012, referitor la sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi acordate unităţilor administrativ teritoriale.

Curtea Constituţională (CC) a admis sesizarea Avocatului poporului referitoare la neconstituţionalitatea articolului V, alineatul 1, teza I, din OUG 15/2012 privind stabilirea unor măsuri financiare în domeniul asigurărilor sociale de sănătate şi al finanţelor publice - această ordonanţă fiind prima adoptată de către Guvernul Ponta.

"Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale acordate unităţilor administrativ-teritoriale în anul 2012 prin Hotãrârea Guvernului 255/2012 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispozia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2012, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale, pentru plata unor arierate aferente cheltuielilor curente şi de capital, precum şi pentru cofinanþarea unor proiecte cu finanţare externã nerambursabilă, neutilizate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se restituie de către ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale la bugetul de stat, în contul din care acestea au fost încasate" - este textul declarat neconstituţional de către CC.

Ulterior, surse din cadrul Curţii Constituţionale au precizat pentru gandul.info că, în urma acestei decizii, Guvernul Ponta nu poate lua înapoi primăriilor banii necheltuiţi, acordaţi de fostul Cabinet Ungureanu, dacă unităţile respective au datorii sau de cofinanţat proiecte cu finanţare externă nerambursabilă. Astfel, dacă administraţiile locale înregistrează arierate aferente cheltuielilor curente şi de capital sau angajate cofinanţări, ele păstrează banii, au explicat aceleaşi surse.

În 8 mai, în prima şedinţă a Executivului condus de Victor Ponta a decis că primarii sunt obligaţi să returneze Guvernului cel târziu până la sfârşitul acestei săptămâni fondurile necheltuite din alocaţiile primite la începutul lunii aprilie de la fostul Cabinet Ungureanu pentru cheltuieli curente şi cofinanţarea unor proiecte europene.

"Regularizarea cu bugetul de stat a sumelor se realizează în termen de trei zile lucrătoare", stipula actul.

Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a declarat anterior că primarii vor fi obligaţi să returneze Guvernului fondurile necheltuite din alocaţiile primite de la fostul Cabinet Ungureanu în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii prin care actualul Executiv a decis recuperarea acestor sume.

La începutul lunii aprilie, prin hotărâre, Guvernul Ungureanu a alocat primăriilor fonduri totale de 648 milioane lei (echivalent a 148 milioane euro), din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, cei mai mulţi bani fiind acordaţi primăriilor PDL.

Premierul Victor Ponta declara, săptămâna trecută, că Guvernul va recupera mai mult de jumătate din fondurile alocate primăriilor PDL şi UDMR, bani care vor fi vărsaţi înapoi la Fondul de rezervă bugetară şi utilizaţi pentru proiecte sociale. El a precizat că, din totalul celor 648 milioane lei alocate de fostul Guvern acestor primării, vor fi recuperate 387 milioane lei

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici