Boc: "Purtarea unui tricou cu sigla unui partid de către preşedinte nu reprezintă un conflict juridic de natură constituţională dintre preşedinte şi Guvern"

Fostul premier Emil Boc consideră că premierul Victor Ponta a greşit procedura de sesizare a CC cu privire la preşedintele României, susţinând că CC nu soluţionează conflicte politice dintre preşedinte şi premier, ci doar conflicte juridice de natură constituţională între Guvern şi preşedinte.

142 afișări
Imaginea articolului Boc: "Purtarea unui tricou cu sigla unui partid de către preşedinte nu reprezintă un conflict juridic de natură constituţională dintre preşedinte şi Guvern"

Emil Boc (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Întrebat cum comentează afirmaţia premierului Victor Ponta potrivit căreia în sesizarea la Curtea Constituţională împotriva şefului statului va fi inclus şi un citat din Emil Boc, fostul premier a declarat corespondentului MEDIAFAX că purtarea unui tricou cu sigla unui partid de către preşedinte nu reprezintă un conflict juridic de natură constituţională între preşedinte şi Guvern.

"Victor Ponta a greşit procedura de sesizare a CC cu privire la preşedintele României. De ce a greşit? CC nu soluţionează conflicte politice dintre preşedinte şi premier, ci doar conflicte juridice de natură constituţională între Guvern şi preşedinte. Or, purtarea unui tricou cu sigla unui partid de către preşedinte nu reprezintă un conflict juridic de natură constituţională dintre preşedinte şi Guvern, poate fi, cel mult, un conflict politic între preşedinte şi premier, dar CC nu poate fi atrasă pe terenul confruntărilor politice, pentru că nu ea nu soluţionează conflicte politice", a spus Boc.

Potrivit acestuia, CC a soluţionat un conflict juridic de natură constituţională în trecut, în cazul unei remanieri guvernamentale în care preşedintele refuza numirea unui ministru propus de premier.

"Dacă premierul doreşte să facă din purtarea tricoului un caz de încălcare a Constituţiei de către preşedinte, atunci are la dispoziţie art. 95 din Constituţie, cu privire la suspendarea preşedintelui, singura sancţiune care este avută în vedere pentru preşedinte în cazul în care încalcă Constituţia. După decizia CC din 2007, lucrurile au fost tranşate de Curte cu privire la faptul că preşedintele are dreptul la opinii politice şi le poate exprima. Până în 2007 nu aveam un asemenea text al CC care să ne spună acest lucru. Dacă premierul doreşte să atace la CC încălcarea Constituţiei de către preşedinte prin purtarea tricoului, să meargă pe calea suspendării. Să vedem dacă are curajul să se mai apuce de vreo suspendare, pentru că ştie că nu are dreptate şi se va întoarce ca un bumerag împotriva lui", a conchis Emil Boc.

Guvernul a transmis Curţii Constituţionale sesizarea privind implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, declarând, marţi, că sesizarea a fost înregistrată la Curte. El a menţionat că sesizarea a fost înregistrată ca "cerere de soluţionare a unui conflict juridic".

Premierul Victor Ponta afirma că sesizarea înaintată de Guvern către CC privind implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală va conţine şi o declaraţie din 2004 a fostului lider PDL şi prim-ministru Emil Boc, care spunea că preşedintele nu se poate implica în campanie.

În 2004, preşedintele ţării era Ion Iliescu, fost lider al PSD.

"Vreau să dau doar un singur citat în acest sens: «Implicarea şefului statului în campanie este profund neconstituţională şi încalcă litera şi spiritul Constituţiei. În legea fundamentală se stipulează foarte clar că şeful statului trebuie să fie garantul respectării legii şi trebuie să fie echidistant. Domnia sa este prima persoană care uită de litera Constituţiei şi interpretează textul acesteia în favoarea unui partid politic». Aşa a spus Emil Boc în 2004, am încredere că, uneori, are opinii corecte şi vom pune în sesizare şi acest citat. Sunt convins că, în felul acesta, campania electorală, şi pentru europarlamentare, şi pentru prezidenţiale, se va desfăşura cu respectarea Constituţiei", a spus Ponta în şedinţa de guvern.

El a reiterat că, prin această sesizare, vrea să fie foarte clar că preşedintele ţării şi alte categorii de persoane cu funcţii publice nu au voie să facă campanie electorală.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Gândul Live, despre anunţul premierului Victor Ponta că va sesiza CC pentru implicarea sa în campanie, că în mod categoric nu a încălcat legea fundamentală şi a făcut referire la avizul Curţii din 2007, care spune că "preşedintele nu vine din nori".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici