Boloş, discuţii cu sindicatele din Finanţe: Toate salariile sunt plătite la timp şi nu vor fi disponibilizări

  • Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a avut vineri o întâlnire cu reprezentanţii principalelor sindicate din domeniul finanţelor publice.
  • În cadrul discuţiilor, ministrul şi-a reafirmat angajamentul de a menţine un mediu de lucru optim şi condiţii mai bune pentru toţi angajaţii.
527 afișări
Imaginea articolului Boloş, discuţii cu sindicatele din Finanţe: Toate salariile sunt plătite la timp şi nu vor fi disponibilizări

„A fost o discuţie în care am reafirmat angajamentul pe care mi l-am asumat şi ieri (joi - n.r.) faţă de colegii din minister. Nu va fi dat nimeni afară şi nu vor fi puşi să dea concurs. Am semnat şi un proces-verbal în acest sens. Toate plăţile au fost făcute, pentru ca oamenii să îşi primească banii la timp. Recunosc eforturile şi dedicarea de care este nevoie zi de zi şi sunt hotărât să mă asigur că munca celor responsabili este apreciată corespunzător. Am luat în considerare sugestiile şi feedback-ul primit de la reprezentanţii sindicatelor şi am identificat câteva direcţii cheie pe care le vom urmări în perioada următoare. Cu toate acestea, ei ştiu mai bine decât orice altă instituţie cât de necesară este reforma aparatului central, reducerea de cheltuieli şi încadrarea în deficitul bugetar asumat”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

După o dezbatere constructivă, s-a ajuns la mai multe concluzii.

Astfel, nu vor exista disponibilizări la nivelul aparatului propriu MF şi unităţi subordonate. Pentru funcţiile de conducere afectate de proiectul privind reducerea cheltuielilor se va asigura transformare/înfiinţare în situaţia în care nu există posturi vacante necesare.

În plus, va fi elaborat proiectul de ordonanţă de urgenţă până la data de 21 august 2023 pentru egalizarea salariilor de bază la nivelul maxim aflat în plată, luând în calcul sentinţele judecătoreşti. Sindicatele vor înainta Ministerului Finanţelor jurisprudenţa relevantă până în data de 17 august 2023.

O altă concluzie este că vor fi întreprinse toate măsurile legale necesare pentru cuprinderea în viitoare lege a salarizării familiei ocupaţionale distincte „finanţe” datorită specificităţii, complexităţii şi importanţei angajaţilor din domeniul finanţelor publice.

Se va forma un comitet de lucru alcătuit din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor şi ai sindicatelor, cu scopul de a elabora şi implementa statutul angajatului în finanţe publice.

Va fi înfiinţat, prin reorganizarea structurilor existente din ANAF şi aparatul central, un Institut Naţional de Fiscalitate, cu rol în formarea continuă şi perfecţionarea angajaţilor din domeniul finanţelor publice.

„Ministerul Finanţelor va asigura transparenţa şi comunicarea deschisă cu reprezentanţii sindicatelor pe parcursul implementării reformelor şi va ţine cont de feedback-ul acestora în procesul decizional. Se vor organiza sesiuni periodice de consultări între Ministerul Finanţelor şi reprezentanţii sindicatelor pentru a monitoriza progresul implementării măsurilor şi pentru a face ajustări dacă este necesar”, se arată într-un comunicat transmis vineri de Ministerul de Finanţe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici