Viorel Cataramă, primul candidat de la alegerile 2019 scos din joc. BEC a respins înregistrarea candidaturii sale la prezidenţiale. „Este profund nelegală”

Biroul Electoral Central a decis respingerea înregistrării candidaturii şi a semnului electoral ale lui Viorel Cataramă la alegerile prezidenţiale. Instituţia precizează că peste 94.000 de semnături depuse au fost anulate, deoarece prezentau elemente de similitudine evidente.

16724 afișări
Imaginea articolului Viorel Cataramă, primul candidat de la alegerile 2019 scos din joc. BEC a respins înregistrarea candidaturii sale la prezidenţiale. „Este profund nelegală”

Biroul Electoral Central a respins înregistrarea candidaturii lui Cataramă la prezidenţiale

„În şedinţa din data de 20 septembrie 2019, Biroul Electoral Central a adoptat Decizia nr. 10/D/20.09.2019 privind respingerea înregistrării candidaturii şi a semnului electoral ale domnului Viorel Cataramă pentru alegerea preşedintelui României din anul 2019”, se arată într-un comunicat de presă transmis de BEC.

Instituţia motivează respingerea înregistrării candidaturii lui Viorel Cataramă la alegerile prezidenţiale pe motiv că peste 94.000 de semnături depuse de liderul partidului Dreapta Liberală seamănă, astfel nu au putut fi validate.

„În ceea ce priveşte condiţia referitoare la numprul susţinătorilor prevpzut de art. 27 alin 2 litera c din Legea nr. 370/2004, în urma verificării listelor de susţinători efectuată de Biroul Electoral Central, cu sprijinul aparatului tehnic auxiliar al acestuia, s-a constatat că 94.170 de semnături, din totalul de 230.341, prezentate ca aparţinând unor persoane diferite, prezintă elemente de similitudine evidente, care înlătură prezumţia simplă de validitate a acestora.Faţă de cele prezentate, rezultă că numprul de semnături neafectate de vicii de fond şi de formă este mai mic decât numărul de 200.000, prevăzut de Legea nr. 370/2004, republicată, pentru o susţinere valabilă a candidaturii. Ca atare, nu este îndeplinită condiţia legală prevăzută de art.4 alin 2 şi art 27 alin 2 litera c din Legea nr. 370/2004 referitoare la depunerea şi înregistrarea candidaturii”, mai transmite BEC.

Totodată, BEC a anulat şi semnul electoral înregistrat de Cataramă.

„Se reţine că semnul electoral poate fi atribuit exclusiv unui candidat, astfel încât respingerea înregistrării candidaturii atrage în consecinţă şi respingerea înregistrării semnului electoral”, se mai arată în motivare.

Cataramă, după ce BEC i-a respins candidatura: Am contestat decizia la CCR. Este profund nelegală

Viorel Cataramă a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, după ce Biroul Electoral Central a respins candidatura sa la prezidenţiale, că a contestat decizia la Curtea Constituţională deoarece este "profund nelegală" şi bazată pe aprecieri subiective.

"Este o decizie profund nelegală şi am contestat-o deja la Curtea Constituţională. Este o decizie profund nelegală bazată pe aprecieri subiective şi pe acest sistem, oricând, orice semnătură poate fi interpretată, poate fi contestată şi oricând se pot lua decizii de eliminare a unui candidat pe criterii subiective care încalcă legea", a declarat, sâmbătă, Viorel Cataramă, pentru MEDIAFAX.

Viorel Cataramă a fost primul politician care şi-a depus candidatura la alegerile prezidenţiale, ajungând la sediul BEC miercuri, cu peste 230.000 de semnături.

Pe 12 octombrie este startul oficial al campaniei electorale.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc pe 10 noiembrie iar al doilea tur pe 24 noiembrie. Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici