C.V. Tudor, contestat la conducerea PRM, partid pe care l-a fondat şi îl conduce din 1991

Corneliu Vadim Tudor, contestat la conducerea PRM de reprezentanţi din 24 de organizaţii reuniţi sâmbătă la Palatul Parlamentului, este fondatorul şi liderul acestui partid din 1991, el având însă în ultimii ani, dincolo de a fi europarlamentar, o activitate în viaţa politică mai puţin vizibilă.

1034 afișări
Imaginea articolului C.V. Tudor, contestat la conducerea PRM, partid pe care l-a fondat şi îl conduce din 1991

C.V. Tudor, contestat la conducerea PRM, partid pe care l-a fondat şi îl conduce din 1991 (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

El este membru fondator şi preşedinte al PRM din 1991, reales ulterior în mai multe rânduri în fruntea formaţiunii. De altfel, Corneliu Vadim Tudor deţine şi marca PRM, aceasta fiind înregistrată la OSIM pe numele său, după cum el însuşi a declarat.

Vadim Tudor a fost senator în Parlamentul României timp de mai multe legislaturi, începând din 1992, până în 2008, când partidul nu a mai trecut pragul electoral. PRM condus de el a avut în 2000-2004 chiar o reprezentare parlamentară consistentă, însă în 2008 nu a mai reuşit intrarea în Parlament.

El declara, în 2008, că "nu are vină, dar are păcatele lui" pentru neintrarea PRM în Parlament. "Sunt vinovat că m-am născut, că sunt naţionalist? Fireşte că am şi eu păcatele mele, dar vină nu!", spunea atunci C.V. Tudor.

Corneliu Vadim Tudor a candidat în mai multe rânduri la alegerile prezidenţiale, iar la scrutinul din anul 2000 a ajuns în al doilea tur, cu Ion Iliescu. El a candidat şi la ultimele alegeri pentru Preşedinţia României, în 2009, clasându-se al patrulea, după primul tur, cu 5,56% din voturi.

Anul 2000 a reprezentat vârful electoral al lui Corneliu Vadim Tudor şi al PRM, atât prin rezultatul obţinut la prezidenţiale, cât şi prin faptul că, la parlamentare, PRM a avut rezultate în jurul a 20 de procente în ambele Camere, deţinând în acea legislatură al doilea grup parlamentar ca mărime.

Din 2009, Corneliu Vadim Tudor este europarlamentar. Participând la scrutinul pentru Parlamentul European din vara lui 2009, PRM a obţinut 8,65% din voturi. Listele partidului din acele alegeri au fost deschise de Vadim Tudor, urmat de Gigi Becali, acesta din urmă fiind propus candidat pe listele PRM în timp ce se afla în arest preventiv. C.V. Tudor aprecia atunci că Becali - arestat la acea vreme pentru 29 de zile sub acuzaţia de lipsire de libertate în mod nelegal - se afla pe nedrept în detenţie şi că finanţatorul Stelei reprezintă "un simbol" şi are un suflet curat. Primii trei candidaţi de pe listele PRM au obţinut la acel scrutin mandate în PE.

La ultimele alegeri parlamentare naţionale, din 2012, PRM nu a reuşit îndeplinirea condiţiei de prag electoral.

În ultimii ani, PRM s-a confruntat şi cu probleme ca evacuarea sediului partidului din strada Emile Zola. În 2011, în urma evenimentelor care au avut loc atunci, procurorii Parchetului instanţei supreme au anunţat cercetarea liderului PRM Corneliu Vadim Tudor pentru ultraj şi nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti privind evacuarea acelui sediu.

De asemenea, numeroşi lideri ai formaţiunii au fost excluşi sau au părăsit formaţiunea în ultimii ani. Printre aceştia, Codrin Ştefănescu sau Lucian Bolcaş.

În aprilie 2011, vicepreşedintele Codrin Ştefănescu a anunţat că a demisionat din PRM şi, implicit, din toate funcţiile deţinute în acest partid, în timp ce liderul formaţiunii Corneliu Vadim Tudor a afirmat că el i-a transmis acestuia să plece până nu îl dă afară.

În martie 2010, Lucian Bolcaş, care a deţinut funcţia de vicepreşedinte al formaţiunii, a fost exclus din PRM pentru "trădarea intereselor" partidului şi pentru declaraţiile publice făcute, în contradicţie cu deciziile şi punctele de vedere ale formaţiunii.

Acestea sunt însă doar câteva nume din lunga listă a celor care au plecat din PRM în urma unor conflicte cu liderul formaţiunii, despărţirile fiind însoţite adesea de cuvinte grele.

Una dintre cele mai semnificative plecări din PRM este cea a lui Corneliu Ciontu, care, după câteva luni în care îi fusese predată şefia formaţiunii, s-a retras din partid, în 2005, alături de mai mulţi membri, demisionarii din PRM anunţând ulterior înfiinţarea Partidului Popular.

Stilul de conducere centralizat şi reprezentarea publică a formaţiunii în jurul liderului său au caracterizat PRM.

În ultima perioadă, vizibilitatea lui Corneliu Vadim Tudor pe scena politică românească a scăzut, iar, pentru prima dată, în acest partid s-a creat o mişcare de contestare a liderului care să ducă la revocarea lui din funcţie.

Astfel, reprezentanţi din 24 de organizaţii judeţene ale PRM au participat sâmbătă la o şedinţă extraordinară a Consiliului Naţional, la care s-a decis revocarea preşedintelui partidului Corneliu Vadim Tudor şi a conducerii PRM. De asemenea, s-a hotărât alegerea unui Birou Politic interimar care să asigure conducerea partidului până la organizarea unui congres extraordinar, care ar putea avea loc până cel târziu în toamna acestui an, unde vor fi organizate alegeri pentru funcţiile de preşedinte, prim-vicepreşedinte, vicepreşedinţii şi secretarul general al PRM.

"Ce au făcut ei acolo e nestatutar, e total ilegal, (...) pretind că sunt şefi de filiale, nu sunt aşa ceva (...). Pe mine nu mă poate înlocui nimeni din această funcţie, chiar şi numai pentru simplul motiv că sunt preşedintele fondator al partidului şi marca PRM e înregistrată la OSIM pe numele meu", a spus însă Corneliu Vadim Tudor, el acuzând şi implicarea unor lideri PSD.

Cum se va încheia această situaţie rămâne de văzut, dar ziua de sâmbătă a marcat o premieră, într-un partid de lider.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici