Candidaţii la Primăria Capitalei, provocaţi la dezbatere pe o temă arzătoare

Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde şi Platforma de Mediu pentru Bucureşti le cere principalilor candidaţii la Primăria Capitalei să participe la o dezbatere organizată de către societatea civilă.

Urmărește
180 afișări
Imaginea articolului Candidaţii la Primăria Capitalei, provocaţi la dezbatere pe o temă arzătoare

Smogul face uneori ca Bucureştiul să fie confundat cu Beijingul din punct de vedere al poluării FOTO: Lucian Muntean/centuraverde.ro

Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde şi Platforma de Mediu pentru Bucureşti organizează şi invită la o dezbatere având ca teme mediul şi calitatea vieţii în oraş şi zona metropolitană pe cei patru cei mai bine plasaţi candidaţi la Primăria Municipiului Bucureşti, conform sondajelor, domnul Nicuşor Dan, primar în funcţie, independent susţinut de ADU şi REPER, doamna Gabriela Firea (PSD), domnul Cristian Popescu Piedone (PUSL) şi domnul Sebastian Burduja (PNL).

Lipsa dezbaterilor în spaţiul public din România tinde să devină o cutumă alarmantă atunci când este vorba despre alegeri de orice natură. Acest fenomen şubrezeşte democraţia şi încalcă dreptul alegătorilor la o decizie informată atunci când pun ştampila pe buletinul de vot.
Dezbaterile între candidaţi sunt o chestiune ce ţine de firesc, de normalitate şi de respect faţă de oamenii cărora le cer votul.

Peste 220 de organizaţii, grupuri civice şi persoane publice, reunite sub umbrela celor două platforme solicită celor patru candidaţi o dezbatere orientată către soluţiile pe care le propun la multiplele provocări cu care se confruntă bucureştenii şi oraşul lor atunci când vine vorba de un mediu sănătos şi calitatea vieţii în Capitală.

Cele două platforme, ambele demersuri apolitice, îşi asumă crearea cadrului neutru al dezbaterii. Data şi locul vor fi stabilite de comun acord.

Alex Găvan, fondator Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde: „În 2024, mediul, în general, calitatea aerului, în particular şi crearea de centuri verzi în zonele periurbane nu pot lipsi din programul şi priorităţile niciunui partid serios şi al niciunui candidat serios la alegerile ce se apropie şi, în acelaşi timp, nu pot lipsi din evaluarea personală pe care şi-o face fiecare alegător responsabil. În Bucureşti regăsim cea mai mare aglomerare urbană a României, în care trăieşte peste 10% din populaţia ţării. Toţi oameni aceştia au dreptul la o dezbatere între candidaţi. Cu blândeţe, le solicit celor patru să participe la această dezbatere şi, în acelaşi timp, le mulţumesc cu recunoştinţă”.

Oana Neneciu, reprezentant Platforma de Mediu pentru Bucureşti: „Bucureştenii sunt interesaţi şi din ce în ce mai implicaţi în problemele care îi afectează zi de zi. Fie că vorbim de poluare, trafic, spaţii verzi sau servicii publice, vedem din ce în ce mai mulţi cetăteni care acţionează şi se implică pentru o mai bună calitate a vieţii. Ei fac parte din grupuri de iniţiativă, ONG-uri, asociaţii de proprietari sau o fac individual. A venit din nou momentul să ofere votul şi încrederea primarului Bucureştiului şi merită pe deplin să voteze cunoscând programele şi viziunea candidaţilor. Merită pe deplin o dezbatere deschisă, onestă şi echilibrată între cei care vor să le câştige voturile”.

O dezbatere pe teme de mediu şi calitatea vieţii se impune în condiţiile în care, de ani buni, Bucureştiul este în top 3 al celor mai poluate capitale din UE, înregistrând cel mai mare cost social cauzat de poluare, cu o pierdere anuală de 6,35 miliarde EUR.

Conform concluziei oficiale a unui raport din 2020 al Institutului Naţional de Sănătate Publică, dacă autorităţile şi-ar îndeplini ţintele deja asumate pentru combaterea poluării, locuitorii Bucureştiului ar putea avea o speranţă de viaţă mai lungă cu patru ani.

Un alt indicator important pentru o bună calitate a vieţii este, conform UE, existenţa a 26 de metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare locuitor, în mediul urban. Bucureştenilor le revine, în prezent, o suprafaţă verde între 7 şi 9 metri pătraţi, insuficient pentru un trai sănătos, iar Capitala se confruntă cu pierderi importante de astfel de spaţii verzi.

Peste 150 de organizaţii neguvernamentale, grupuri civice şi persoane publice, reunite subumbrela Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde şi având sprijinul Administraţiei Prezidenţiale, au venit în întâmpinarea politicienilor şi a autorităţilor cu Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sănătate şi Viitor. Documentul, în şapte puncte, semnat deja de 9 dintre cei 11 destinatari, conţine amendamentele la noul cod silvic şi care sunt menite să protejeze pădurile din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi Bucureşti-Ilfov, crearea de centuri verzi pentru alte oraşe, cât şi soluţii atât la poluarea din Bucureşti şi judeţ, dar şi la cea din restul ţării: https://bit.ly/3LULwPK.

Printre ele se numără realizarea şi adoptarea unui plan integrat al Primăriei Municipiului Bucureşti şi Consiliului Judeţean Ilfov pentru combaterea poluării sau includerea subiectului legat de poluarea aerului din Bucureşti şi alte oraşe pe agenda Consiliului
Suprem de Apărare a Ţării.

Centura Verde Bucureşti-Ilfov (www.centuraverde.ro) este un proiect de sănătate publică cu o puternică componentă socială şi antipoluare, cât şi de mitigare a efectelor schimbărilor climatice, parte a unei soluţii sistemice ce presupune şi o semnificativă componentă de mediu.

Platforma de Mediu pentru Bucureşti (www.platformademediu.ro) este un spaţiu neutru de colaborare, în care societatea civilă, mediul academic, administraţia şi companii acţionează împreună pentru a rezolva problemele de mediu ale Capitalei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici