CCR a respins sesizările făcute de USR şi Forţa Dreptei privind legile educaţiei

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins ca neîntemeiate, miercuri, cele două sesizări făcute de USR şi Forţa Dreptei privind legile Educaţiei.

119 afișări
Imaginea articolului CCR a respins sesizările făcute de USR şi Forţa Dreptei privind legile educaţiei

USR şi Forţa Dreptei au depus două obiecţii de neconstituţionalitate: una a Legii învăţământului superior şi una de neconstituţionalitate a Legii învăţământului preuniversitar.

Ambele sesizări au fost respinse, miercuri, de judecătorii CCR ca fiind neîntemeiate.

Cele două legi au fost adoptate pe 22 mai de Senat, în calitate de cameră decizională.

După decizia CCR, legile urmează să fie promulgate de preşedintele Klaus Iohannis.

USR şi Forţa Dreptei au contestat la CCR noile legi ale Educaţiei, spunând că au fost identificate mai multe prevederi neconstituţionale în ambele legi, cele mai grave fiind limitarea dreptului la învăţătură al copiilor şi încălcarea principiul egalităţii în drepturi.

În ceea ce priveşte legea învăţământului preuniversitar, argumentele de neconstituţionalitate ale USR şi ale Forţei Dreptei se referă la limitarea accesului la educaţie în funcţie de vârstă, posibilitatea de exmatriculare a elevilor şi discriminarea în ceea ce priveşte admiterea la liceu. De asemenea, USR a subliniat şi posibile încălcări ale drepturilor la viaţa privată ale elevilor şi profesorilor, în lipsa garanţiilor legale privind folosirea înregistrărilor video în şcoli.

În ceea ce priveşte legea învăţământului superior, contestaţia se referă la reducerea tarifelor pentru transportul local doar pentru studenţii mai tineri de 30 de ani, încălcarea dreptului la învăţătură, precum şi la alte potenţiale încălcări ale Constituţiei (art. 136 privind înfiinţarea de societăţi comerciale şi art. 148 în cazul prevalenţei dreptului Uniunii Europene faţă de cel naţional).

În cazul ambelor legi, USR şi Forţa Dreptei au invocat încălcări privind principiul securităţii juridice, previzibilităţii şi clarităţii normelor deoarece conţin inadvertenţe legislative.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici