CCR discută pe 26 iunie sesizarea PNL pe înfiinţarea Comisiei de anchetă a Consiliului Concurenţei

Curtea Constituţională va dezbate pe 26 iunie sesizarea PNL cu privire la hotărârea Senatului pentru înfiinţarea comisiei parlamentară de anchetare a activităţii Consiliului Concurenţei. Liberalii susţin că o decizie a Curţii arată că forurile legislative anchetează fapte şi nu persoane.

823 afișări
Imaginea articolului CCR discută pe 26 iunie sesizarea PNL pe înfiinţarea Comisiei de anchetă a Consiliului Concurenţei

CCR discută pe 26 iunie sesizarea PNL pe înfiinţarea Comisiei de anchetă a Consiliului Concurenţei

PNL a sesizat, vineri, CCR în legărură cu această decizie a Senatului prin care a fost înfiinţată comisia de anchetă a activităţii Consiliului Concurenţei.

„Curtea Constituţională a statuat în repetate rânduri în jurisprudenţa sa, cu privire la ancheta parlamentară, consacrând faptul că „în mod conceptual, ancheta parlamentară, fiind o consecinţă directă a principiului democratic al reprezentativităţii, are drept obiectiv cercetarea, documentarea şi controlul problemelor de interes public, care, prin natura lor, sunt în mod intrinsec legate de binele comun şi de apărarea interesului naţional” (a se vedea, de exemplu Decizia nr. 430/2017). De asemenea, în aceeaşi decizie, Curtea Constituţională a precizat că „scopul anchetei parlamentare nu este acela de a verifica numai aspecte care intră în competenţa autorităţilor publice aflate sub control parlamentar, ci, din contră, de a lămuri, de a clarifica împrejurările şi cauzele în care s-au produs evenimentele supuse cercetării. Prin urmare, aceste comisii anchetează/verifică fapte sau împrejurări, şi nu persoane. Ele au ca finalitate constatarea existenţei sau inexistenţei faptelor pentru care a fost creată comisia prin mijloace de cercetare şi documentare parlamentară”, au transmis liberalii în textul sesizării formulate la CCR.

De asemenea, în aceeaşi decizie, Curtea Constituţională a precizat că „scopul anchetei parlamentare nu este acela de a verifica numai aspecte care intră în competenţa autorităţilor publice aflate sub control parlamentar, ci, din contră, de a lămuri, de a clarifica împrejurările şi cauzele în care s-au produs evenimentele supuse cercetării. Prin urmare, aceste comisii anchetează/verifică fapte sau împrejurări, şi nu persoane. Ele au ca finalitate constatarea existenţei sau inexistenţei faptelor pentru care a fost creată comisia prin mijloace de cercetare şi documentare parlamentară”, potrivit sursei citate.

Prin urmare, faptul că anumite comisii de specialitate ale Parlamentului au atribuţii de audiere a candidaţilor în procedura de numire a membrilor Plenului Consiliului Concurenţei nu înseamnă că, în absenţa unor dispoziţii legale exprese, aceleaşi comisii de specialitate dobândesc şi atribuţia de a verifica activitatea derulată de persoanele la a căror numire au participat.

Senatorii liberali precizează că „o comisie parlamentară permanentă nu are competenţe într-o anumită materie, cu atât mai mult nu poate primi prin Hotărârea uneia dintre Camerele Parlamentului competenţe de anchetă în materia respectivă”.

Ei au amintit şi care sunt competenţele Comisiei economice: „Subsecvent, analizând atribuţiile Comisiei economice, industrii şi servicii din cadrul Senatului în materia concurenţei şi ajutorului de stat, observăm că acestea se referă în mod expres la pregătirea activităţii de legiferare şi de realizare a funcţiei de control parlamentar asupra activităţii Guvernului în implementarea politicilor privind concurenţa şi ajutoarele de stat. Or, în cazul de faţă, Comisiei economice, industrii şi servicii din cadrul Senatului i s-a acordat misiunea de a desfăşura o anchetă parlamentară cu privire la activităţi specifice Consiliului Concurenţei şi Preşedintelui Consiliului Concurenţei, în condiţiile în care Consiliul Concurenţei este o autoritate distinctă de Guvernul României, cu atribuţii specifice în materia concurenţei şi distincte de cele pe care le exercită Guvernul României. Apreciem că potrivit normelor legale şi constituţionale, Comisia economică, de industrii şi servicii din cadrul Senatului ar fi putut desfăşura cel mult, o anchetă cu privire la modul în care Guvernul României şi-a exercitat atribuţiile în domeniul politicii concurenţei şi ajutorului de stat, conform cu atribuţiile specifice ale acestuia”, conform sursei menţionate.

În încheiere, liberalii solicită CCR să admită că ancheta desfăşurată de Comisia economică a Senatului cu privire la Consiliul Concurenţei nu respectă rolul constituţional.

Sesizarea PNL vine după ce biroul permanent al Senatului a decis să îi trimită lui Klaus Iohannis propunerea pentru demiterea lui Bogdan Chiroţoiu din funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenţei, în urma anchetei parlamentare care arată că ROBOR a fost manipulat, a anunţat senatorul ALDE Daniel Zamfir.

În replică preşedintele Consiliului Concurenţei Bogdan Chiriţoiu a respins miercuri concluziile raportului comisiei parlamentare privind manipularea ROBOR, apreciind că documentul este prost şi plin de erori şi răstălmăciri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici