Ce a făcut în România şeful Comisiei Permanente a Informaţiilor din Camera Reprezentanţilor

Şeful Comisiei de control SRI, Claudiu Manda, a spus, joi, pentru MEDIAFAX, că a avut o întrevedere cu omologul său din Camera Reprezentaţilor SUA, Devin Nunes, în care s-a discutat despre o vizită în SUA a membrilor Comisiei. O întâlnire cu Nunes a avut, potrivit unor surse, şi Eduard Hellvig.

3534 afișări
Imaginea articolului Ce a făcut în România şeful Comisiei Permanente a Informaţiilor din Camera Reprezentanţilor

Ce a făcut în România şeful Comisiei Permanente a Informaţiilor din Camera Reprezentanţilor

„A fost o cină. Am discutat despre colaborarea foarte bună între serviciile de informaţii ale celor două state, România şi SUA, şi că ar trebui să extindem această colaborare foarte bună şi la nivelul comisiilor parlamentare de control a serviciilor de informaţii. Noi dorim să dialogăm cu cei din comisia de control a serviciilor de informaţii din Statele Unite, să vedem cum efectuează ei verificările”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Comisiei parlamentare de control a activităţii SRI, Claudiu Manda.

Manda a mai declarat, pentru MEDIAFAX, că în prezent se efectuează demersurile diplomatice pentru o vizită în acest sens, în Statele Unite ale Americii, a Comisiei parlamentare de control a activităţii SRI.

Şeful comisiei de control a activităţii SRI a adăugat că la discuţia cu Devin Nunes a participat şi vicepreşedintele Comisiei de control a activităţii SRI, deputatul Marian Cucşa (ALDE). Contactat de MEDIAFAX, Cucşa nu a oferit, până la ora transmiterii ştirii, un punct de vedere.

Întrebat de MEDIAFAX dacă la cină a participat şi directorul SRI, Eduard Hellvig, şi dacă s-a discutat despre protocoalele încheiate de SRI cu alte instituţii sau despre protestele din Piaţa Victoriei, Manda a precizat: „Eu pot să vă spun atât cât v-am spus. Pentru noi a fost foarte important că ne-am întâlnit".

Până la ora transmiterii ştirii, SRI nu a răspuns solicitării MEDIAFAX referitor la întâlnirea de luni dintre Eduard Hellvig cu Devin Nunes sau dacă printre temele de discuţie s-au aflat protocoalele secrete încheiate de Serviciu cu instituţiile statului, modificările aduse legilor justiţiei sau violenţele de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei.

Delegaţia condusă de Devin Nunes, preşedintele Comisiei Permanente pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite ale Americii, s-a întâlnit marţi cu premierul Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria.

„Pe lângă importanţa consolidării dialogului politic, premierul Viorica Dăncilă a subliniat necesitatea dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, având în vedere potenţialul mare de care România dispune, precum şi interesul pentru o prezenţă crescută a investitorilor americani. În context, a apreciat dinamica relaţiilor de cooperare în sectorul energetic şi implicarea tot mai pronunţată a companiilor americane în domeniul explorării resurselor de hidrocarburi, în special în Marea Neagră. Şeful Guvernului României a trecut în revistă evoluţiile de interes cu privire la situaţia de securitate regională, evidenţiind importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică în ansamblul său şi accentuând, în context, necesitatea unei puternice legături transatlantice. De asemenea, a subliniat importanţa deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Bruxelles din iulie 2018 pentru securitatea şi stabilitatea flancului estic al Alianţei. Şeful Executivului a menţionat contribuţiile consistente ale României la securitatea euro-atlantică, evidenţiind rezultatele pozitive în respectarea angajamentelor privind cheltuielile dedicate apărării. Totodată, a precizat că România va continua să acţioneze ca un aliat responsabil, contribuind activ la promovarea securităţii în spaţiul euro-atlantic şi în afara sa. Subiectul extinderii Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a figurat, de asemenea, pe agenda discuţiilor, premierul exprimând speranţa că autorităţile americane se vor pronunţa în favoarea extinderii Organizaţiei şi vor susţine candidatura României", a transmis Guvernul, după întâlnire, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

MEDIAFAX a solicitat detalii şi ambasadei SUA în România referitor la conţinutul discuţiilor între Viorica Dăncilă şi Devin Nunes şi dacă acestea au vizat şi protestul din 10 august, oficialii americani rezumându-se însă să confirme întâlnirea, fără a da detalii despre temele abordate. "Devin Nunes, membru al Camerei Reprezentanţilor din SUA, a condus o delegaţie a Congresului american pentru discutarea unor probleme de interes pentru ambele ţări", a transmis Ambasada SUA, la solicitarea MEDIAFAX.

Devin Nunes este un politician american, membru al Camerei Reprezentanţilor, din districtul 22 al Californiei, începând din anul 2003. Membru al Partidului Republicam, Nunes deţine funcţia de preşedinte al Comisiei Permanente a Informaţiilor din Camera Reprezentanţilor, care este responsabilă de monitorizarea celor 17 agenţii şi departamente care fac parte din comunitatea serviciilor de informaţii din SUA. Devin Nunes a fost şi membru al echipei de tranziţie a preşedintelui Donald Trump.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici