Ciolacu: Avem două mari provocări, PNRR şi aderarea la OCDE, care pot crea un plan pentru România

Avem două mari provocări, PNRR, care înseamnă atât resurse financiare, dar cel mai mult înseamnă reforme de fond, dar avem şi cea mai mare provocare - aderarea la OCDE, spune premierul Marcel Ciolacu la Conferinţa de lansare a proiectului „RO 3.0. Viziunea Viitorului”.

1122 afișări
Imaginea articolului Ciolacu: Avem două mari provocări, PNRR şi aderarea la OCDE, care pot crea un plan pentru România

Ciolacu: Avem două mari provocări, PNRR şi aderarea la OCDE, care pot crea un plan pentru România

„Avem două mari provocări, avem PNRR, care înseamnă atât resurse financiare dar cel mai mult înseamnă reforme de fond, nu de formă, şi cred că sunt cele mai dure reforme de implementat post-decembristă, şi avem cea mai mare provocare, aderarea la OCDE. Amândouă am putea spune că pot crea un plan pentru România. Trebuie să ţinem cont de contextual extern, de crizele de Securitate, energetice şi trebuie să învăţăm din ultimii doi, trei ani, ce înseamnă cu adevărat provocările, iar Guvernul trebuie să fie mult mai eficient. Iar ca să fie mai efficient trebuie să se restructureze, fiindcă am văzut în pandemie, în timpul crizei energetice, că nu s-a ridicat la adevăratele provocări şi a încercat să ia decizii fără să ia decizii de fond”, afirmă Marcel Ciolacu.

Premierul susţine că „s-au luat multe decizii întârziat, s-au luat multe decizii pe colţul mesei”.

„Va trebui ca împreună cu reformele din PNRR să vedem care sunt priorităţile. Creşterea economică a României, pe primul trimestru, mică, cât a fost, a fost pe investiţii, şi avem investiţii în transporturi, s-au deblocat marile şantiere în ultima perioadă, în ultimii 2 ani de zile şi avem prima mie de kilometri. (..) În viitorii 5, 7 ani categoric trebuie să finalizăm încă 1000 km. Anul acesta şi la începutul anului viitor vor veni şi primele trenuri noi după Revoluţie. Asta e realitatea românească. În sfârşit, schimbăm garniturile de la Metrorex, asta înseamnă PNRR şi asta înseamnă un plan bine stabilit”, adaugă Marcel Ciolacu.

De aseemenea, el amintit şi de investiţiile în Sănătate.

„Marile promisiuni ale politicienilor, cu spitale regionale, spitale focalizate pe arşi, în sfârşit au intrat în linie dreaptă şi cu investiţiile venite complementar cu PNRR de la BEI unde nu obţin finanţări decât dacă ai un plan bine stabilit şi investiţiile majore atât în învăţământul clasic şi mai ales în învăţământul dual, centre care s-au dezvoltat în primul rând în zona Ardealului. Este pentru prima oară când odată cu finalizarea şi a autostrăzii Moldovei deja avem centre pentru învăţământ dual în zona Moldovei, de unde am avut cea mai mare migraţie de români şi de forţă de muncă de plus valoare către restul Europei”, mai spune Ciolacu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici