Ciolacu: Cooperarea cu SUA a transformat securitatea energetică în pilon al Parteneriatului Strategic

Cooperarea cu Statele Unite ale Americii a transformat securitatea energetică într-unul din principalii piloni ai Parteneriatului nostru Strategic, a spus, marţi, premierul Marcel Ciolacu, în cadrul vizitei sale în SUA.

134 afișări
Imaginea articolului Ciolacu: Cooperarea cu SUA a transformat securitatea energetică în pilon al Parteneriatului Strategic

Ciolacu:Cooperarea cu SUA a transformat securitatea energetică în pilon al Parteneriatului Strategic

Securitatea energetică rămâne o prioritate strategică pentru România, a subliniat premierul Marcel Ciolacu în cadrul întrevederii cu secretarul pentru energie al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm, desfăşurată luni, la Washington DC.

„Cooperarea cu Statele Unite ale Americii în acest domeniu a transformat securitatea energetică într-unul din principalii piloni ai Parteneriatului nostru Strategic. Guvernul României susţine cu fermitate implementarea proiectelor energetice aflate în curs. Obiectivul nostru ca ţară este să fim independenţi energetic şi să asigurăm resursele necesare cetăţenilor şi economiei, indiferent de evoluţiile în plan internaţional”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

În perspectiva cooperării în domeniul energetic, şeful Executivului a menţionat că proiectele Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă şi cel al Centralei SMR de la Doiceşti rămân prioritare, având în vedere obiectivele asumate de România în domeniul schimbărilor climatice.

Secretarul pentru energie al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm, a subliniat interesul părţii americane pentru cooperarea în acest domeniu mai ales în cel al energiei regenerabile. În discuţii, accentul a fost pus pe cooperarea în domeniul energiei nucleare care reprezintă un punct distinct al interesului SUA, care sunt implicate în implementarea Proiectului Cernavodă, inclusiv prin finanţare prin EximBank de până la 3,05 miliarde USD.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a salutat interesul Statelor Unite pentru dezvoltarea proiectelor energetice comune, componentă esenţială a colaborării economice bilaterale.

„Creşterea comerţului bilateral a depăşit 5 miliarde USD în 2022 şi este pe cale să stabilească un nou record în acest an. Alături de proiectele comune de investiţii şi interesul reciproc de a amplifica colaborarea în sectoare care aduc plus valoare, precum cercetare, dezvoltare, inovare, sunt argumente definitorii pentru a creşte Parteneriatul nostru Strategic la nivelul unui real parteneriat economic”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul României se află într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii – la Washington D.C. şi New York - împreună cu o delegaţie guvernamentală din care fac parte Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, Luminiţa Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, şi Radu Oprea, ministrul Economiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici