Ciolacu, mesaj cu ocazia Zilei de comemorare a Holocaustului împotriva romilor

Sper ca amintirea unui asemenea eşec al umanităţii şi omeniei să împiedice repetarea lui vreodată, arată premierul Marcel Ciolacu în mesajul adresat miercuri cu ocazia Zilei naţionale şi europene de comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen.

115 afișări
Imaginea articolului Ciolacu, mesaj cu ocazia Zilei de comemorare a Holocaustului împotriva romilor

„Datorită unor oameni inimoşi care s-au aliat pentru a documenta şi pentru a scoate la iveală crimele împotriva acestei comunităţi şi suferinţele îndurate în timpul regimului nazist, ştim că peste 500.000 de romi din Europa şi-au pierdut viaţa atunci, în lagăre de muncă forţată, de exterminare sau în timpul deportărilor. Din 25.000 de romi din România deportaţi în Transnistria, 11.000 au fost răpuşi de tifos, de foame şi de frig. Au rămas mii de copii orfani, au rămas vieţi marcate pentru totdeauna şi destine frânte”, arată premierul în mesaj.

Acesta susţine că avem datoria de a ne asigura că fiecare nouă generaţie cunoaşte şi păstrează viu adevărul, oricât de dureros, pentru împăcarea cu sine şi reconciliere.

„Cum reconstituirea adevărului în toate faţetele sale e posibilă mai ales pe bază de mărturii ale supravieţuitorilor sau urmaşilor direcţi ai acestora, vreau să fim conştienţi că dacă nu intensificăm acum cercetarea şi culegerea de mărturii, nu vom mai avea ocazia. România şi celelalte state europene, conştiente fiind de necesitatea promovării şi protejării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, preţuind unitatea în diversitate, valoarea individualităţii în universalitate, şi-au înţeles rolul de a sprijini comunitatea romă în toate sensurile vitale pentru aceasta, la nivel istoric, cultural şi social”, adaugă Marcel Ciolacu.

El a reafirmat angajamentul Guvernului României pentru continuarea eforturilor de combatere a xenofobiei, discriminării şi a discursului instigator la ură, de păstrare a memoriei trecutului, de susţinere şi protejare a supravieţuitorilor, de promovare a educaţiei şi cercetării despre această pagină sumbră a istoriei.

„În această zi atât de importantă, transmit comunităţii rome din România şi de pretutindeni toată compasiunea mea pentru suferinţa şi pierderile prin care a trecut, omagiez memoria victimelor Holocaustului împotriva Romilor – Samudaripen şi sper ca amintirea unui asemenea eşec al umanităţii şi omeniei să împiedice repetarea lui vreodată”, a încheiat premierul României.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici