Cioloş: Avem două variante ale legii salarizării - una până în 2020, alta doar pentru la anul

Premierul Dacian Cioloş a anunţat că Guvernul a elaborat două variante ale proiectului de lege a salarizării unitare, una dintre ele fiind multianuală, până în 2020, şi plecând de la nivelul salariului minim, iar cealaltă variantă aplicându-se doar anul viitor, în funcţie de buget.

787 afișări
Imaginea articolului Cioloş: Avem două variante ale legii salarizării - una până în 2020, alta doar pentru la anul

Cioloş: Avem două variante ale legii salarizării - una până în 2020, alta doar pentru la anul

Premierul Dacian Cioloş a participat, luni, la întâlnirea Asociaţiei Municipiilor din România, prilej cu care primarii prezenţi şi-au arătat nemulţumirea legată de faptul că Guvernul întârzie adoptarea legii salarizării unitare. Şeful Executivului le-a spus celor prezenţi că Guvernul are două variante în lucru, iar în şedinţa din această săptămână se va purta o primă discuţie.

''Vom avea deja miercuri o primă discuţie în Guvern pe câteva variante de abordare. Multă lume se întreabă de ce am prelungit noi acest proiect de lege, pentru că ceea ce noi am moştenit în Guvern, ceea ce a fost lucrat precedent, în anul trecut, noi am considerat că din punct de vedere bugetar nu este aplicabil. Ambiţia proiectului respectiv era dincolo de ceea ce bugetul putea să susţină în anii următori, până în 2020. Nu vorbesc de utilitatea unei astfel de legi, pentru că avem nevoie de o lege care să ducă la o reechilibrare şi chiar la o regândire a sistemului de salarizare în funcţia publică, dar nu aş vrea să venim cu un proiect de lege pe care să-l adoptăm şi să aibă soarta legii din 2010 care a fost poate bine gândită, dar care nu a fost aplicată pentru că nu au existat resurse. Şi atunci, abordarea noastră a fost să vedem care sunt resursele pe care le putem mobiliza în anii următori şi să vedem ce putem face cu resursele bugetare respective, până unde putem merge în această reechilibrare", le-a spus Cioloş primarilor de municipii.

Referitor la soluţiile luate în calcul, premierul a anunţat că una prevede o creştere multianuală, până în 2020, iar cealaltă este o soluţie de moment care se referă numai la anul viitor.

"Deci avem o dată soluţia mobilizării resurselor bugetare până în 2020, limitate aşa cum sunt, şi să vedem ce şi putem face cu ele, să gândim o lege pe patru ani pornind de la un nivel de salariu minim şi de acolo în sus să vedem ce şi de unde putem reechilibra lucrurile. O altă variantă la care ne gândim foarte serios, în măsura în care considerăm că nu putem pune pe masă un proiect de lege al salarizării unitare realist, multianual, cu şanse de aplicare, să vedem ce putem face în anul care vine, cu resursele pe care ştim că le putem mobiliza, cu proiectul de buget pe care-l vom propune şi să venim cel puţin cu această primă fază a reechilibrării, urmând să gândim apoi, sau să gândească viitorul Guvern, viitorul Parlament, în funcţie de ce-şi asumă", a spus prim-ministrul.

În finalul discursului său, premierul le-a dat asigurări celor prezenţi că indiferent de soluţia aleasă, salariile vor creşte, iar răspunsul la aşteptările bugetarilor va fi unul realist.

"Oricum, orice propunere legislativă vom face ea va merge în sensul unei creşteri ale salariilor pentru anumite categorii tocmai pentru a asigura această reechilibrare. Deci aici vom aborda un răspuns, care sunt conştient, va fi un răspuns parţial, dar vreau să venim cu un răspuns care să fie realist şi aplicabil", a conchis Cioloş.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici