Cioloş: Noi, cei de la Reper, suntem gata să le oferim olandezilor orice clarificare îşi doresc

„Noi, cei de la REPER, parlamentari şi europarlamentari români, suntem gata să le oferim parlamentarilor olandezi orice clarificare îşi doresc”, spune eurodeputatul Dacian Cioloş cu privire la rezoluţia parlamentului olandez.

275 afișări
Imaginea articolului Cioloş: Noi, cei de la Reper, suntem gata să le oferim olandezilor orice clarificare îşi doresc

Dacian Cioloş, Facebook

„Intrarea în Schengen este o prioritate naţională de cel mai înalt grad, pe care dorim să o tratăm cu maximă seriozitate şi echilibru, deoarece orice alunecare în manifestare a furiei în extremism şi naţionalism poate pune în pericol o decizie importantă pentru noi, dar şi pentru unitatea europeană, necesară mai mult ca oricând. În privinţa votului pe care parlamentarii olandezi l-au dat pe tema aderării României la Spaţiul Schengen, haideţi să facem o disociere între speculaţiile politice sau interesele particulare ale unor partide din ţările Uniunii Europene şi politica europeană a fiecărei ţări. Singurul nostru punct de interes este votul pe care reprezentanţii Olandei îl vor da în Consiliul de miniştri al UE atunci când se va decide aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Am înţeles că parlamentarii olandezi îşi doresc să primească informaţii suplimentare din partea propriului guvern. Eu unul aş vrea să înţeleg mai bine ce anume îşi doreşte să afle guvernul olandez de la autorităţile române şi, în ceea ce ne priveşte pe noi, cei de la REPER, parlamentari şi europarlamentari români, suntem gata să le oferim orice clarificare îşi doresc, într-o deplină transparenţă a angajamentelor noastre europene. Ne place să credem că aceeaşi atitudine o vor avea şi restul partidelor din Parlamentul României, precum şi Guvernul, împreună cu Preşedinţia României”, declară Dacian Cioloş.

El apreciază că „o tensionare a situaţiei nu ne va ajuta în atingerea obiectivelor şi poate duce la rezultate imposibil de evaluat în acest moment”.

„Discuţiile despre răzbunări, controale sau măsuri punitive pe care diverşi politicieni români încearcă să le sugereze la adresa unor companii olandeze nu dau rezultate şi pe termen lung se pot întoarce împotriva noastră. În aceeaşi măsură, speculaţiile unor forţe politice din ţări europene care încearcă să îşi rezolve probleme interne folosindu-se de situaţii specifice ce privesc alte state europene sunt nepermise. Orice derapaj în ceea ce priveşte integrarea României în Spaţiul Schengen va fi plătit prin crize majore şi hrănirea mişcărilor populiste. Aderarea unui stat la o formă de integrare europeană nu ar trebui să fie subiect de excese politice. Sper ca fiecare politician responsabil, implicat în acest proces prin natura funcţiei pe care o deţine, să reacţioneze echilibrat şi cu gândul la protejarea construcţiei europene. Pentru mine, lucrurile sunt limpezi. Olanda nu are argumente să împiedice intrarea României în Schengen şi le-am spus asta ferm de fiecare dată şi europarlamentarilor olandezi, şi premierului Rutte. Voi face asta în continuare”, încheie Cioloş.

Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie prin care solicită guvernului de la Haga să nu îşi modifice poziţia faţă de aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

„Camera, după ce a ascultat deliberările, luând act de faptul că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va fi discutată în curând; luând act de faptul că guvernul olandez a votat timp de mulţi ani împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen din cauza corupţiei persistente şi a problemelor persistente legate de crima organizată din ambele ţări; întrucât corupţia şi problemele legate de crima organizată dintr-o ţară Schengen pot crea probleme majore pentru funcţionarea controlului la frontieră din ţara respectivă şi pot reprezenta astfel riscuri de securitate pentru Ţările de Jos şi pentru întregul spaţiu Schengen, întrucât în prezent sunt în curs de desfăşurare anchete de anvergură limitată şi misiuni de investigare a funcţionării statului de drept, a corupţiei şi a crimei organizate în România şi Bulgaria”, se arată în textul rezoluţiei adoptate în Parlament.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici