Ciucă: Liniile principale de buget asigură continuarea investiţiilor pentru modernizarea României

Liderii PNL au discutat, luni, proiecţia de buget pentru anul 2024. „Liniile principale de buget asigură continuarea investiţiilor pentru modernizarea României şi în felul acesta este asigurat un procent de 7,3% din PIB pentru tot ceea ce înseamnă investiţii”, spune Nicolae Ciucă.

108 afișări
Imaginea articolului Ciucă: Liniile principale de buget asigură continuarea investiţiilor pentru modernizarea României

Liderii PNL au discutat măsurile necesare astfel încât anul bugetar 2023 să fie închis cu un deficit bugetar de 5,5 % şi proiecţia de buget pentru anul 2024.

„În acest sens doresc să menţionez că liniile principale de buget asigură continuarea investiţiilor pentru modernizarea României şi în felul acesta este asigurat un procent de 7,3% din PIB pentru tot ceea ce înseamnă investiţii. De asemenea, pentru Ministerul Educaţiei este asigurată o creştere de aproximativ 61 % a bugetului, practic în valoare nominală de la 35 de miliarde la 57 de miliarde de lei, ceea ce asigură sumele necesare pentru creşterea salariilor personalului didactic şi nedidactic din Ministerul Educaţiei precum şi începerea punerii în aplicare a legilor educaţiei”, spune Nicolae Ciucă.

El arată că la Ministerul dezvoltării programele de dezvoltare pentru autorităţile locale vor fi continuate, fiind asigurată o creştere a bugetului cu 59%, în valoare nominală de la 8 miliarde la 13 miliarde de lei.

„La nivelul Ministerului Sănătăţii şi a Casei de Sănătate de asemenea au fost asigurate bugetele necesare pentru asigurarea serviciilor medicale crescând la nivelul CAS cu aproximativ 3 miliarde de lei ceea ce înseamnă că bugetul va ajunge la aproximativ 63 de miliarde de lei iar la nivelul Ministerului Sănătăţii, 17 miliarde de lei, deci în total la nivelul structurilor din sănătate la 80 de miliarde de lei. Sunt asigurate sumele necesare pentru Ministerul mediului, pentru continuarea programelor, un procent de 49%. La ministerul Transporturilor, la ministerul Culturii, în principal au fost asigurate sumele necesare. De asemenea, la nivelul Ministerului Muncii au fost asigurate sumele necesare şi bugetul pentru pensii este asigurat astfel valoarea nominală a întregului pachet, a întregii anvelope este de aproximativ 212 miliarde de lei. Sunt asiguraţi banii pentru a asigura indexarea cu inflaţia de la 1 ianuarie şi intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor de la 1 septembrie”, adasugă Ciucă.

Liderul PNL precizează că toate datele şi elementele sunt în detaliu la Ministerul Finanţelor Publice, urmând ca în perioada imediat următoare să intre în analiză şi aprobare la nivelul Guvernului, iar până la sărbătoarea Crăciunului să existe programul de analiză, dezbatere şi aprobare în Parlament.

Totodată, el apreciază că sunt măsuri care vin din creşterea veniturilor la bugetul de stat.

„Domnul ministru ne-a prezentat că există o creştere a veniturilor cu aproximativ 2 %. În plus faţă de acestea există un pachet de măsuri pentru creşterea colectării şi reducerea evaziunii fiscale, astfel încât din toate aceste măsuri luate la nivelul Ministerului există proiecţiile necesare să putem să acoperim creşterile bugetare. (...) Sunt sunt elementele care ţin de digitalizarea ANAF, operaţionalizarea sigiliului electronic, declararea intrărilor de mărfuri în ţară. Este un proiect de lege care asigură înăsprirea pedepselor pentru cei care fac evaziune fiscală. Doar în proiecţia acestei legi este evaluată o valoare de aproximativ 10 miliarde”, precizează Nicolae Ciucă.

Reforma ANAF este, potrivit acestuia, o măsură care trebuie luată la nivel ministerului şi la nivelul Guvernului.

„Inclusiv acest aspect a fost luat în calcul, de numire de conducere nouă şi la ANAF şi la Vamă, plus o serie întreagă de măsuri care vizează eficientizarea structurilor teritoriu, pentru că acum avem structuri judeţene, avem structuri regionale şi într-un anume fel ele şi dedublează activitatea, ca atare se va rămâne doar pe o singură linie. Acestea sunt măsurile care au fost prezentate şi asumate de către ministrul de finanţe şi aprobate urmează să fie aprobate în guvern. Ceea ce vă pot spune pe reducerea cheltuielilor este că odată cu aplicarea ordonanţei 90, pe luna noiembrie dacă este să comparăm cheltuielile la bunuri şi servicii cu noiembrie 2022 anul acesta, prin aplicarea acestei ordonanţe, s-a reuşit să se reducă cheltuielile cu aproximativ 3 miliarde adică de la 4 miliarde la 1,2 miliarde ca atare există posibilitatea ca aceste sume să poată fi colectate inclusiv din gestionarea mai eficientă a acestor cheltuieli”, încheie preşedintele PNL.

La şedinţa BPN al PNL a participat şi ministrul de Finanţe, Marcel Boloş.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici