Codul de procedură penală, modificat. Lege promulgată: instanţa trebuie să pronunţe decizia în procesele penale odată cu motivarea

  • Klaus Iohannis a promulgat legea care aduce modificări Codului de procedură penală.
  • După ce actul va fi publicat în Monitorul Oficial, instanţele vor fi obligate să pronunţe deciziile în procesele penale în cel mult 120 de zile de la finalizarea dezbaterilor.
  • Motivarea deciziei va fi publicată în ziua pronunţării.
1113 afișări
Imaginea articolului Codul de procedură penală, modificat. Lege promulgată: instanţa trebuie să pronunţe decizia în procesele penale odată cu motivarea

Codul de procedură penală, modificat. Lege promulgată: instanţa trebuie să pronunţe decizia în procesele penale odată cu motivarea

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, anunţă Administraţia Prezidenţială.

„În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut la alin. (1), (60 de zile - n.r.) instanţa poate amâna succesiv pronunţarea, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile. În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor”, potrivit legii.

De asemenea, parlamentarii au pus transpus în legislaţie decizia CCR, care a constatat că anumite articole din Codul de Procedură Penală sunt neconstituţionale. CCR a stabilit că nu poate fi condamnată o persoană fără a exista o motivare a deciziei.

„Curtea a reţinut că redactarea hotărârii judecătoreşti penale (motivarea în fapt şi în drept) ulterior pronunţării minutei (soluţiei) dispuse în cauză lipseşte persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil. Totodată, Curtea a constatat că punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti penale definitive, anterior motivării în fapt şi în drept a acesteia, este contrară dispoziţiilor constituţionale şi convenţionale referitoare la libertatea individuală şi siguranţa persoanei şi celor care consacră demnitatea umană şi dreptatea, ca valori supreme ale statului de drept”, arată CCR.

Astfel, CCR a constatat că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt şi în drept, la data pronunţării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici