Comisia Europeană anunţă 38 de noi proceduri de infringement deschise împotriva României

  • Luxemburg, Estonia şi Lituania au înregistrat cele mai puţine cazuri noi de transpunere incorectă sau de aplicare incorectă a legislaţiei UE în 2019
  • Spania, Italia şi Grecia au înregistrat cele mai multe cazuri, conform CE
  • Vineri, Comisia Europeană (CE) a anunţat 38 de noi proceduri de infringement deschise împotriva României
10822 afişări
Imaginea articolului Comisia Europeană anunţă 38 de noi proceduri de infringement deschise împotriva României

Comisia Europeană anunţă 38 de noi proceduri de infringement deschise împotriva României

Deşi numărul de cazuri deschise de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor a rămas stabil în ultimul an, numărul de noi cazuri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor a crescut cu peste 20 % faţă de anul precedent. Luxemburg, Estonia şi Lituania au înregistrat cele mai puţine cazuri noi de transpunere incorectă sau de aplicare incorectă a legislaţiei UE în 2019, în timp ce Spania, Italia şi Grecia au înregistrat cele mai multe cazuri, conform CE.

Cele 38 de proceduri au fost deschise pe parcursul anului 2019.
 
„Unele dintre principalele domenii de politică vizate au fost mediul, piaţa internă, industria, antreprenoriatul şi IMM-urile, precum şi transportul şi mobilitatea. Împreună, aceste domenii au reprezentat jumătate din numărul total de cazuri. De exemplu, Comisia a luat măsuri împotriva a trei state membre pentru poluarea excesivă a aerului şi împotriva a cinci state membre care nu au asigurat accesul în condiţii echivalente pentru utilizatorii cu handicap la numărul european unic pentru apeluri de urgenţă 112”, conform CE.
 
Potrivit sursei citate, în 2019, mai mult de jumătate din procedurile de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor au fost legate de transpunerea tardivă a directivelor, deşi numărul acestora a scăzut uşor (de la 419 de cazuri în 2018 la 406 în 2019). În comparaţie, cel mai mare număr de noi cazuri de transpunere tardivă din ultimii cinci ani a fost înregistrat în 2016 (847 cazuri). Pentru a facilita transpunerea corectă şi la timp, Comisia a continuat să asiste statele membre prin pregătirea unor planuri de punere în aplicare, a unor site-uri web specifice şi a unor documente de orientare şi prin schimbul de bune practici în cadrul reuniunilor grupurilor de experţi.
 
În ceea ce priveşte cazurile de transpunere tardivă, Bulgaria, Belgia, Grecia şi Cipru au înregistrat cel mai mare număr de cazuri noi deschise împotriva acestora, în timp ce împotriva Danemarcei, Italiei şi Lituaniei au fost deschise cele mai puţine cazuri.
 
Comisia a continuat să sesizeze Curtea de Justiţie cu privire la cazurile de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor din cauza transpunerii tardive, solicitând impunerea unor penalităţi zilnice în temeiul articolului 260 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE). Anul trecut, Comisia a trimis Spania în faţa Curţii de Justiţie a UE, solicitând aplicarea de sancţiuni financiare.
 
În hotărârea sa din 8 iulie 2019, în cauza Comisia/Belgia, Curtea de Justiţie a aplicat pentru prima dată regimul de sancţiuni prevăzut la articolul 260 alineatul (3) din TFUE. Aceasta a impus o penalitate zilnică Belgiei (cauza C-543/17) pentru neadoptarea şi necomunicarea tuturor măsurilor necesare pentru transpunerea directivei privind măsurile de reducere a costului instalării reţelelor de comunicaţii electronice de mare viteză.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici