Comisia juridică a amendat Legea Dragnea: Defăimarea şi sancţiunile au fost eliminate

Deputaţii din Comisia Juridică şi cei din Comisia pentru drepturile omului au amendat Legea defăimării, eliminând din textul actului normativ definiţia "defăimării" şi prevederile care vizau sancţiunile.

4176 afișări
Imaginea articolului Comisia juridică a amendat Legea Dragnea: Defăimarea şi sancţiunile au fost eliminate

Comisia juridică a amendat Legea Dragnea: Defăimarea şi sancţiunile au fost eliminate (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

În noua formă a legii, aceasta nu mai prevede nicio sancţiune. De asemenea, au fost eliminate toate paragrafele care conţineau sintagma ”defăimare”, păstrându-se, în schimb, sintagma ”toleranţă”.

Iniţiatorul legii, Liviu Dragnea, a spus că legea va avea scopul de a educa tinerii în spiritul toleranţei.

"Această lege care pleacă din Comisie nu mai conţine nicio prevedere sancţionatorie (…) În lege, este vorba de definiţia toleranţei, este vorba de promovarea şi garantarea toleranţei prin trei mijoloace şi domenii: prin educaţie, şi este specificat în lege acest lucru (…) prin sistemul administraţiei publice şi prin presă, prin posturile publice”, a declarat Liviu Dragnea.

Săptămâna trecută, deputaţii din comisie modificaseră şi titlul legii, aceasta fiind redenumită "Legea privind promovarea demnităţii umane si tolerantei fata de diferentele de grup".

PNL a anunţat că va vota împotriva actului normativ, chiar dacă acesta va fi amendat. Plenul ar urma să decidă soarta legii în şedinţa de miercuri, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

În varianta iniţială, Legea Dragnea prevede că în cadrul Consiliului Naţional pentru Combarerea Discriminării se va înfiinţa Departamentul pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei care va avea rol de prevenire şi sancţionare a defăimării sociale, definită ca ''fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un grup social''.

Deputaţii jurişti au decis ca sancţiunile aplicate de acest Departament să fie cele prevăzute în Ordonanţa Guvernului 137/2000, adoptând un amendament depus chiar de Liviu Dragnea. Sancţiunile variau de la amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă discriminarea vizează o persoană fizică, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate'.

Pe lângă înfiinţarea departamentului, legea prevede obligaţia ca radioul şi televiziunea publică să includă programe de promovare a toleranţei, profesorii să urmeze cursuri pe această temă, iar unităţile de învăţământ să adopte un "plan anual pentru implementarea acţiunilor privind combaterea discriminării".

Consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti vor fi însărcinate anual cu elaborarea unui plan privind respectarea drepturilor omului, combaterea discriminării şi promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup şi nivelul administraţiei publice locale.

Iniţiativa legislativă vizează nu numai instituţiile publice. Astfel, orice angajator cu cel puţin 50 de angajaţi va include în Regulamentul de organizare şi funcţionare un set de reguli privind respectarea drepturilor omului, combaterea discriminării şi promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici