Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania a votat hotărârea privind înfiinţarea Partidului Popular Maghiar din Ardeal

Delegaţii la Adunarea generală a Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) au votat, sâmbătă seară, la Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita, hotărârea privind înfiinţarea Partidului Popular Maghiar din Ardeal (PPMA).

254 afişări

Hotărârea privind înfiinţarea Partidului Popular Maghiar dinArdeal a fost votată de 222 de delegaţi din cei 230 prezenţi, iaropt s-au abţinut de la vot.

Potrivit hotărârii, acest partid se înfiinţează pentrureprezentarea intereselor politice ale comunităţii maghiare dinArdeal.

PPMA "se va construi pe fundamentul sistemului de valori alCNMT", trebuie să fie un partid în care fiecare maghiar trebuie săîşi găsească locul, indiferent dacă a activat sau nu în vreoorganizaţie maghiară.

Membrii fondatori ai PPMA vor fi propuşi de prezidiul CNMT şivor avea sarcina de a înregistra juridic partidul.

"Conducerea CNMT este împuternicită să negocieze cuorganizaţiile politice şi civico-politice din Ardeal ca într-adevărpartidul să poată fi o instituţie a dialogului, consensului şiacţiunii comune în vederea obţinerii diferitelor forme deautonomie. Totodată, prezidiul CNMT este împuternicit ca, până laînregistrarea PPMA, să iniţieze negocieri cu implicarea societăţiicivile şi a bisericilor tradiţionale privind posibilitatea formăriiunor colaborări electorale de viitor destinate asigurăriireprezentării maghiarilor în Parlament şi în autorităţile locale",se arată în hotărârea de înfiinţare a PPMA.

Întrebat de corespondentul MEDIAFAX de ce era nevoie deînfiinţarea unui nou partid al maghiarilor, preşedintele executival CNMT, Toro T. Tibor, a declarat că, în pofida eforturilor pecare Consiliul le-a depus în vederea ajungerii la un numitor comuncu UDMR şi PCM pentru obţinerea autonomiei, acest lucru nu s-areuşit.

"Noi credem că aceste două partide care există nu îşi facdatoria, nu reprezintă interesele comunităţii maghiare, privinddezideratul nostru strategic, privind obţinerea autonomiilorcomunitare. UDMR este interesată de o politică dâmboviţeană,colaborează cu toate partidele care sunt la guvernare, dar nupentru a crea cadrul juridic al drepturilor comunităţii maghiareprivind autonomiile comunitare. PCM nu a reuşit să depăşească aceafază după naştere, şi nici nu dă semne că s-ar revigora, are oconducere care nu este interesată în dezvoltarea partidului şi cutoate străduinţele noastre de până acum nu am reuşit să ajungem laun numitor comun nici cu UDMR, nici cu PCM, pentru obţinereaacestor interese strategice", a spus Toro.

Toro a afirmat că CNMT a optat pentru formula de partid popularpentru că este cel mai aproape de năzuinţele şi de setul de valoriale comunităţii maghiare din Transilvania.

La Adunarea generală anuală a CNMT au participat 230 dereprezentanţi ai acestuia din ţară, pe ordinea de zi figurând dareade seamă, prezentarea unor proiecte de viitor, alegerea conduceriiCNMT pentru anul viitor, precum şi dezbaterea asupra oportunităţiiînfiinţării unui nou partid.

Manifestarea a fost prezidată de europarlamentarul Tokes Laszlo,de preşedintele executiv al CNMT, Toro T. Tibor, de preşedineleregional al Ţinutului Secuiesc, Laszlo Janos, de preşedinteleregional pentru Transilvania centrală, Gergely Balazs din Cluj, depreşedintele regional Partium, Orban Mihaly din Oradea, şi devicepreşedintele CNMT Szilagyi Zsolt.

La Adunarea generală a CNMT a participat, din partea Guvernuluide la Budapesta, locţiitorul secretarului de stat pe probleme depolitici naţionale, subsecretarul de stat Repas Zsuzsanna.

Anterior votării hotărârii, preşedintele CNMT, Tokes Laszlo, susţinea că maghiarii au nevoie de un noupartid, care să fie "purtătorul de cuvânt al politiciide autonomie", adăugând că UDMR ar trebui "să se hotărească dacă îireprezintă pe maghiari la Bucureşti sau Bucureştiul în faţamaghiarilor".

Tokes Laszlo declara că intenţionează să înfiinţeze un noupartid.

Potrivit acestuia, noul partid ar relansa politica naţională amaghiarilor, ar fi purtătorul de cuvânt al autonomiei, şicontinuatorul schimbării de regim începute în 1989.

Tokes preciza că este nevoie de o schimbare în politicanaţională maghiară, dar cu alte mijloace decât cele folosite deUDMR.

"Cu mijloace învechite nu putem face nimic. Nici UDMR nu sepoate îmbunătăţi şi nici greşelile celuilalt partid aflat laconducerea României nu se pot repara prea uşor. Avem nevoie de unnou partid", spunea Tokes.

Tokes afirma că UDMR a rămas la "nivelul politicii Gyurcsany" şică ar trebui să decidă dacă "îi reprezintă pe maghiari la Bucureştisau Bucureştiul în faţa maghiarilor".

Tokes preciza că momentul acutal este cel mai oportun schimbăriide regim, având în vedere şi situaţia din Ungaria, unde partidul deguvernământ, care beneficiază de un sprijin de două treimi dinpartea Parlamentului, a aprobat legea privind obţinereasimplificată a cetăţeniei de către maghiarii de peste hotare şi"astfel nu mai ţinteşte revizuirea graniţelor, ci unificareatransfrontalieră a naţiunii".

În finalul discursului său, Tokes a făcut un apel la toţimaghiarii să se întărească prin căutarea şi oferirea de sprijinreciproc.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici